Saradnja norveških i regionalnih kompanija za razvoj obnovljive energije

Konferencija „Mogućnosti za razvoj obnovljive energije na Zapadnom Balkanu“

54

Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu i Beogradu pokrenule su inicijativu da predstave norvešku ekspertizu i investitore Zapadnom Balkanu na konferenciji „Mogućnosti za razvoj obnovljive energije na Zapadnom Balkanu“ koja će biti održana u Palati Srbije u Beogradu 17. novembra.

Ta konferencija, kako navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH, prilika je za daljnje jačanje saradnje zemalja Zapadnog Balkana i Norveške, njihovih industrija i kompanija. Vlasti, zatim regulatorne agencije i energetske kompanije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije pozvane su da učestvuju i predstave svoje vizije u energetskom sektoru i da se upoznaju s norveškim partnerima.

Zbog previranja na globalnom tržištu energije, vlasti širom svijeta suočavaju se sa nikad prije viđenim izazovima uključujući i brze promjene cijena i moguću nestašicu energije. U isto vrijeme, dugoročne obaveze za smanjenje emisije stakleničkih gasova i ubrzanje prelaska na zelenu energiju ostaju u fokusu.

Daljnje investicije, kako je objavila VTKBiH, potrebne su za povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije. Nova rješenja energetskih sistema bit će važna za pripremu na tranziciju sa uglja na potpuno obnovljive izvore u kombinaciji sa skladišnim kapacitetima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here