EBRD podržava poduzetništvo mladih na Zapadnom Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je program Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu odobravanjem kredita Banca Intesa Beograd i mikrofinansijskoj instituciji Mi-Bospo.

47

Banka Banca Intesa Beograd dobila je kredit od 15 miliona eura, a Mi-Bospo kredit od 500.000 eura, namijenjene za kreditiranje mladih preduzetnika. Partnerske finansijske institucije će, također, imati dodatni poticaj u vidu tehničke pomoći kako bi bolje podržale i odgovorile na potrebe  ovog tržišnog segmenta.

EBRD se obavezala da će osigurati 100 miliona eura finansijskim institucijama u šest ekonomija Zapadnog Balkana u narednih pet godina za podršku poduzetništvu mladih. Ovaj najnoviji finansijski paket upotpunjuje kredit od 4,5 miliona eura koji je odobren Kosovskoj Banci për Biznes u septembru ove godine.

Uprkos potencijalu za inovacije, mladi poduzetnici i dalje se suočavaju sa preprekama u pristupu kreditnim linijama i stručnosti za razvoj svog poslovanja. Program ima za cilj pozabaviti se ovim tržišnim prazninama pružanjem sveobuhvatnog paketa finansijske i tehničke pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća koja vode mladi (MMSP).

Osim finansija, program pruža podršku mladim vlasnicima i menadžerima preduzeća, dajući im pristup prilagođenim savjetodavnim uslugama koje će im pomoći da razviju nove vještine, poboljšaju poslovne performanse i otkriju nove mogućnosti rasta. Savjetodavnu podršku podržavaju vlade Švedske, preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, i Italije, preko Centralnoevropske inicijative.

Omogućavanje drugih nefinansijskih mogućnosti za mlade, uključujući mentorstvo, umrežavanje i pristup obrazovnim resursima, ispunjava nedovoljno zadovoljenu potrebu na tržištu i ima za cilj izgradnju liderskih kapaciteta.

Francis Malige, generalni direktor Grupe finansijskih institucija EBRD-a, rekao je: „Udružujemo snage sa našim partnerskim finansijskim institucijama kako bismo osigurali ključno finansiranje preduzećima koje vode mladi, kako bi mogli investirati u nove tehnologije, ojačati  svoju tržišnu poziciju i ostvariti puni potencijal. Zapadni Balkan je regija koja vrvi mladim talentima i mi smo oduševljeni što možemo podržati sljedeću generaciju održivih, otpornih i uticajnih preduzeća.”

„Ponosni smo što smo prva komercijalna banka u Srbiji koja je program Mladi u biznisu predstavila na domaćem tržištu zajedno sa EBRD, našim dugogodišnjim partnerom. Danas potpisani sporazum ojačat će naše kapacitete da kroz lakši pristup finansijama i znanju pružimo odgovarajuću podršku ovom strateški važnom, ali i veoma delikatnom segmentu privrede. Naš doprinos će pomoći da se stvori poticajno okruženje za poduzetništvo, koje je ključni pokretač zapošljavanja i dugoročnog ekonomskog napretka”, dodao je Darko Popović, predsjednik Izvršnog odbora Banca Intesa Beograd.

Safet Husić, direktor Mi-Bospa rekao je: “Mi-Bospo je najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini. Naša misija je trostruka: podrška ekonomskom osnaživanju žena, razvoj poduzetništva i zaštita životne sredine. Program Mladi u biznisu podržava ovu misiju i radujemo se što ćemo doprinijeti njegovom uspješnom provođenju. EBRD je jedan od naših veoma važnih partnera, sa kojim imamo uspješnu saradnju od 2007. kroz kreditne linije i tehničku pomoć.”

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here