Naslovnica Ekonomija Energetika Elektroprenos BiH: Investicije od 14 miliona KM

Elektroprenos BiH: Investicije od 14 miliona KM

Preduzeće “Elektroprenos BiH” u ovoj godini na području Republike Srpske realizuje investicije u iznosu od 14 miliona KM, koje će, između ostalog, doprinijeti kvalitetnijem snabdijevanju električnom energijom potrošača u lokalnim zajednicama i privrednih subjekata.

91

Osim toga, realizovana je zamjena energetskog transformatora u jednoj od trafostanica u Banjaluci, čime je povećana pouzdanost napajanja užeg gradskog područja i instalisana snaga.

U toku su radovi na proširenju trafostanice radi priključenja budućeg dalekovoda Srebrenica – LJubovija koji će omogućiti pouzdano napajanje iz mreže za trafostanice Srebrenica i LJubovija, rečeno je Srni iz ove kompanije.

“Elektroprenos”, u skladu sa planom investicija za period 2022-2024. godina, na području Republike Srpske predvidio je ulaganja od 48,98 miliona KM u projekte zamjene opreme, sanacije i rekonstrukcije transfostanica.

Planirana su i sredstva za izgradnju nove trafostanice u Banjaluci koja će omogućiti pouzdano napajanje užeg gradskog jezgra u dužem periodu.

Osim toga, planirana je i izgradnja trafostanice Jahorina sa priključnim dalekovodom koja će omogućiti razvoj turističkih potencijala Jahorine, naveli su iz “Elektroprenosa”.

Kada je riječ o ulaganju u postojeće objekte, planirani su projekti u Banjaluci, zatim Višegradu radi rješavanja problema visokih napona u mreži, kao i ulaganja u vitalna čvorišta u Ugljeviku, Trebinju i trafostanici Sarajevo.

Od projekata koji će doprinijeti kvalitetnijem snabdijevanju električnom energijom potrošača u lokalnim zajednicama, iz “Elektroprenosa” izdvojili su rekonstrukciju i zamjenu opreme u transfostanicama Prijedor, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Laktaši, Doboj, Derventa, Brčko, Bijeljina, Vlasenica, Rogatica i izgradnju dalekovoda Novi Grad – Kostajnica – Knežica.

Iz “Elektroprenosa” ukazuju da se realizacija investicija trenutno odvija u vrlo složenim okolnostima rasta cijena ključnih roba, radova i usluga na tržištu, kao i velike nesigurnosti u pogledu rokova isporuka roba i realizacije radova i usluga.

“To često dovodi do prolongiranja realizacije investicionih projekata, ali u procesu nabavki stalno se prilagođavamo izmijenjenim okolnostima da bismo prevazišli negativne uticaje poremećaja tržišta”, navode iz “Elektroprenosa”.

Unutar elektroenergetskog sistema BiH mreža “Elektroprenosa” predstavlja vezu između velikih proizvodnih objekata i većih potrošačkih centara.

Putem prenosne mreže, ističu u ovoj firmi, vrši se i razmjena energije sa susjednim elektroenergetskim sistemima, što povećava sigurnost napajanja potrošača u BiH i omogućava plasman viškova energije na tržište u okruženju.

Pravovremeno održavanje objekata prenosne mreže omogućava održivost sistema prenosa električne energije i sprečavanje velikih šteta usljed kvarova na mreži.

“S obzirom da priprema investicija, nabavka opreme i izvođenje radova na zamjeni opreme traje od jedne do tri godine važan je proces planiranja putem plana razvoja prenosne mreže koji se izrađuje za period od deset godina, te trogodišnjeg i godišnjeg plana investicija”, navode iz “Elektroprenosa”.

Ovi planovi, kako kažu, obuhvataju i planiranje mreže radi priključenja novih proizvodnih objekata i većih potrošača na prenosnu mrežu u skladu sa pravilnikom o priključku.

Djelatnost kompanije “Elektroprenos” je prenos električne energije i sve djelatnosti u vezi sa tim.

Kada je riječ o strukturi vlasništva, početnim kapitalom kompanije raspolažu akcionari u razmjeri – Federacija BiH 58,9 odsto, a Republika Srpska 41,1 odsto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here