Španske banke spremne ranjivimdomaćinstvima produžiti rok otplate kredita

Ministrica ekonomije Nadia Calvino izjavila je u srijedu da zbog rasta kamata vlada s bankama radi na olakšicama, dodavši da su "izneseni mnogi prijedlozi" koje treba analizirati. Nije navela pojedinosti.

74
Špaske banke spremne su ranjivim domaćinstvima produžiti rok otplate stambenih hipotekarnih kredita ako im varijabilni troškovi porastu više od 30 posto, rečeno je iz više izvora.
Prijedlog je dio šireg skupa mjera koje bi ranjivim porodicama trebale ublažiti teret viših kamatnih stopa i troškova života.

“Pravo na produženi rok otplate hipotekarnog kredita imala bi kućanstva koja ne zarađuju više od 24.300 eura godišnje”, rekao je jedan od izvora u srijedu.

Prijedlog su vladi iznijele bankovna udruženja, a primjenjivao bi se na hipotekarne kredite s promjenjivom kamatnom stopom, ugovorene od 2012. nadalje, za finansiranje kupnje prve stambene nekretnine, rekao je izvor.

Produživali bi se rokovi otplate samo za zajmove koji čine najmanje 40 posto primanja obitelji, kada se uzme u obzir rast kamata, rekao je izvor.

Nakon što se dogovori produženje otplate do roka dospijeća, građani bi nepodmireni iznos nastaviti otplaćivati u novim ratama, kao i nagomilanu odgovarajuću kamatu, rekao je jedan od izvora. Prijedlog uključuje i niže troškove notarskihi drugih naknada, a bio bi pretočen u dopunu kodeksa dobre prakse.

Ministrica ekonomije Nadia Calvino izjavila je u srijedu da zbog rasta kamata vlada s bankama radi na olakšicama, dodavši da su “izneseni mnogi prijedlozi” koje treba analizirati. Nije navela pojedinosti.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here