Brčko distrikt dobio novi Zakon o obnovljivim izvorima energije

Na 26. redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH održanoj 8. juna 2022. godine, usvojen je Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH.

46

Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH propisuju se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, planiranje, promovisanje i podsticanje proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji, definisanje odgovarajućih ciljeva, tehnologije za korištenje obnovljivih izvora energije, podsticajne mjere za proizvodnju energije korištenjem obnovljivih izvora energije i u efikasnoj kogeneraciji i njihovo provođenje, izdavanje garancije porijekla, vođenje registra projekata i postrojenja i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Kako je navedeno u samom Zakonu cilj je stimuliranje proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije i upotreba energije iz obnovljivih izvora u transportu, radi potrošnje na tržištu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i povećanja udjela u bruto finalnoj potrošnji energije, te osiguranje razvoja podsticajnih mehanizama, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za obnovljive izvore energije.

“Program korištenja obnovljivih izvora energije sadrži očekivanu bruto potrošnju električne energije, energije grijanja i hlađenja i energije u transportu, sektorske ciljeve, odnosno udjele energije iz obnovljivih izvora u električnoj energiji, grijanju i hlađenju i transportu, zatim maksimalni ukupni instalirani kapacitet po godinama i tehnologijama izražen u kW, kao i maksimalne godišnje količine planirane proizvodnje električne energije po tehnologijama”, navedeno je u Zakonu.

Postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za koja se može ostvariti pravo na podsticaj proizvodnje električne energije, s obzirom na instaliranu snagu dijele se na mala i velika postrojenja.

 Izgradnja energetskih postrojenja

U Zakonu je navedeno da će se izgradnja energetskih postrojenja koji koriste obnovljive izvore energije vršiti u skladu s Energetskim planom odnosno Programom iz člana 5 ovog zakona, drugim strateškim i planskim dokumentima Distrikta te propisima o prostornom uređenju, građenju i zaštiti životne sredine.

“Izuzetno od odredbi Zakona o koncesijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, izgradnja energetskih postrojenja na biomasu, bioplin, solarnih postrojenja na objektima nezavisno od instalirane snage te drugih postrojenja instalirane snage manje od 250 kW, nije predmet koncesije i ne podliježe obavezi njenog pribavljanja”, navedeno je.

Podsjetimo, godišnje Brčko distrikt potroši 270 hiljada gigavata elekrične energije, a u narednom periodu pruža se velika mogućnost da ova lokalna zajednica proizvede dio energije koju trenutno kupuje.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji ima i određene finansijske implikacije odnosno naknade.

U zavisnosti od veličine koja bude prikupljena te naknade će biti preusmjerene i svake godine će se donositi plan podsticaja. Predviđeni su određeni pravilnici koji će urediti tu oblast koja će biti kontrolisana od strane Vlade i Skupštine Distrikta.

“Smatram da ćemo donijeti jedan dobar zakon koji će biti na usluzi i građanima, ali i privredi Distrikta, te na taj način urediti oblast obnovljivih izvora energije. Imat ćemo priliku da na najbolji način iskoristimo energiju koja se nalazi svuda oko nas”, izjavio je ranije Predrag Ljubojević, šef pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga.

Na osnovu ovog zakona, osim privrednika i građani Distrika imat će mogućnost da na svoje kuće ugrade solarne kolektore kako za proizvodnju električne energije, tako i za proizvodnju tople vode.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here