Računar nikada nije koristilo 24% pojedinaca u FBiH

Na osnovi dobivenih rezultata provedenog istraživanja 67,5 posto kućanstava u drugom tromjesečju ove godine ima pristup računalu, dok je godinu ranije u istom razdoblju 67,2 posto kućanstava imalo taj pristup.

55

Situacija je danas poprilično promijenjena. Svakodnevice više nisu ni nalik onima u vremenu prije pojave interneta. Danas u samo nekoliko klikova sve informacije imamo kao na dlanu, pa i ne čudi što mladi danas ne mogu zamisliti svoj život “offline”.

Provedeno istraživanje Svjedoče tomu i podaci Federalnog zavoda za statistiku koji je proveo istraživanje o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima u ovom entitetu. Na osnovi dobivenih rezultata provedenog istraživanja 67,5 posto kućanstava u drugom tromjesečju ove godine ima pristup računalu, dok je godinu ranije u istom razdoblju 67,2 posto kućanstava imalo taj pristup. Internetski priključak, prema rezultatima istraživanja u promatranom razdoblju, posjedovalo je 74,9 posto kućanstava, isti postotak kao i u istom razdoblju godinu ranije.

Promatrajući podatke koji se odnose na tip naselja stoji kako je u gradskim dijelovima računalo zastupljeno u 69,0% kućanstava (75,4 posto 2021. godine), dok je u zastupljenost računala u ostalom tipu naselja bila 66,2 posto. U gradskom tipu naselja, internet je zastupljen u 76,9 posto kućanstava, dok je zastupljenost interneta u ostalom tipu naselja 73,1 posto. Analizirana je i učestalost korištenja interneta. Kako pokazuju podaci ovog entitetskog zavoda za statistiku, u Federaciji BiH je tijekom promatranog razdoblja ove godine 67,1 posto pojedinaca u kućanstvu koristilo računalo, 2,6 pojedinaca koristilo ga je prije više od 3 mjeseca.

Kako je prikazano u analizi, 6,3 pojedinaca koristilo je računalo prije više od jedne godine, dok ga nikada nije koristilo 24 posto pojedinaca. Kada je pak riječ o internetu, prikazano je, čak 77,1 posto pojedinaca u kućanstvima koristilo je internet u referentnom tromjesečju, 0,5 posto pojedinaca koristilo je internet prije više od tri mjeseca, dok je 2,0 posto njih koristilo internet prije više od jedne godine. Kako ima onih koji ne mogu ni dana bez interneta, ima i onih kojima on zapravo ni za što ne služi te ga nikada nisu koristili, a takvih je 20 posto.

Razina upotrebe Entitetski zavod proveo je ovo istraživanje u cilju da se dobiju podaci o zastupljenosti i upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i pojedinačno za Federaciju Bosne i Hercegovine. Svrha ovog istraživanja je prikazati razinu upotrebe računala i ostalih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te broj osoba u FBiH koje koriste internet kao i za koje se svrhe upotrebljava. Ovi podaci čine važan izvor informacija za provođenje politika u sektoru informatičkog društva. Veličina uzorka je 4248 kućanstava. Uzorak za anketu o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima uključuje kućanstva koja imaju barem jednu osobu starosti 16 – 74 godine.

IZVORVečernji List
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here