Naslovnica Vijesti BiH Počeli pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo

Počeli pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo

Počeli su pripremni radovi na izgradnji vjetroparka Ivan Sedlo. Investicija vrijedna skoro 70 miliona KM uvodi Sarajevo u zajednicu proizvođača zelene energije, a očekuje se da će radovi biti završeni u narednih godinu i po dana. Ovo je prvi vjetropark na području Kantona Sarajevo a biće izgrađen na području Općine Hadžići.

89
Prva vjetrolektrana u Kantonu Sarajevo proizvodit će oko 70.000.000 kWh, što će direktno utjecati na smanjenje emisije ugljendioksida za 500 tona godišnje, a zadovoljit će oko šest posto potreba za električnom energijom Kantona.

Njenom izgradnjom stvaraju se preduslovi za 35 MW dodatnog proširenja, što će u konačnici zadovoljiti oko 14 posto potreba Kantona Sarajevo.

“Moramo se fokusirati na ovakve i slične velike investicije koje će garantirati napredak i razvoj našeg društva, ali nikako samo na nivou jednog kantona. Ako želimo istinski rast privrede i kvaliteta života, ona država mora imati veći priliv velikih investicija. Zato je potrebno obezbijediti uvjete od kojih je najvažnije poboljšanje zakonske infrastrukture koja će ubrzati i olakšati administrativne procedure investitorima i otvoriti put investicija u našu zemlju. Mi smo izmijenili Zakon o koncesijama, a ove godine po prvi put u budžet smo uvrstili istraživanje koncesionih polja s ciljem boljeg upravljanja prirodnim dobrima i transparentnije dodjele koncesija potencijalnim investitorima. Radimo na poboljšanju. Na kraju, ulaganja u realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije nisu samo uvođenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanja, nego i strateški važno pitanje za državu i nacionalnu stabilnost, kao i energetsku nezavisnost”, kazao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here