Naslovnica Vijesti Svijet Tursko borbeno plovilo bez posade uskoro u upotrebi

Tursko borbeno plovilo bez posade uskoro u upotrebi

Tursko borbeno plovilo bez posade “Sancar” po prvi put je predstavljeno javnosti, i to na Afričkom sajmu avijacije i odbrane AAD 2022 koji se održava u Pretoriji, glavnom gradu Južne Afrike, a uskoro bi se moglo naći u upotrebi.

56

Na sajmu učestvuju i brojne druge turske kompanije, predstavnice sektora odbrambene industrije Turkiye, uključujući kompaniju HAVELSAN.

20 turskih kompanija

Generalni direktor HAVELSAN-a Mehmet Akif Nacar rekao je za Anadolu Agency (AA) da na sajmu učestvuje više od 20 turskih kompanija i da njihova firma učestvuje na sajmu po prvi put u ovoj regiji.

Istakao je da HAVELSAN radi na razvoju poslovanja u Africi od 2020. godine.

“Vidimo da možemo poslovati u ovoj regiji, kako u okviru međudržavne saradnje u oblasti odbrane, tako i uz različite modele finansiranja“, rekao je Nacar.

Veliko interesovanje za pomorska vozila

Istakao je da su na sajmu izložili svoje proizvode u oblasti sistema komandne kontrole, borbenog upravljanja i bespilotnih autonomnih sistema.

“Znamo da u Africi postoji veliko interesovanje za pomorska vozila. Nadamo se da će bespilotna autonomna vozila i ovdje naći svoje mjesto na tržištu”, pojasnio je Nacar.

Komentarisao je i mogući rok za ulazak autonomnih sistema u inventar.

“Dugo smo provodili testiranja na terenu. Sada su donesene neke odluke. Vrlo brzo, do kraja godine, moći ćemo vidjeti prve proizvode na terenu”, kazao je Nacar.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here