Otvoren 15. Međunarodni sajam “Dani šljive Prozor-Rama 2022”

U Prozor-Rami je otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani šljive Prozor-Rama 2022", nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

43
Front Slobode
U Prozor-Rami je otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma “Dani šljive Prozor-Rama 2022”, nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Riječ je o manifestaciji koja se održava 15. put sa ciljem predstavljanja i promovisanja različitih domaćih proizvoda i usluga.

Tradicionalni sajam šljive u Prozor/Rami ove godine okupio je oko 70 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske.

Sajmovi poput ovoga, domaćim proizvođačima, uz promociju različitih proizvoda i rukotvorina, pružaju i mogućnost razmjene ideja i buduće gospodarske suradnje. Mnogima je ovaj sajam postao već tradicija, no neki su ovdje prvi put kako bi promovirali vlastite proizvode i svoj grad.

“Da se druže, da se vidi ponuda, da se razmijene iskustva, neka pozitivna iskustva, mi isto u Popovači imamo ovakva događanja, pa vidimo kako se radi tu u Prozoru, dođu oni nama i vide kako mi radimo. Da se upoznamo i povežemo, to je bit svega”kazao je Saša Jagarčec, predsjednik OV Popovače, Hrvatska.

“Prije nekoliko godina to je baš bilo fino, fino bi i zaradili, sad nas je ova korona poremetila, dok se to sve uspostavi, malo i cijene sad, ali mi smo došle i zbog druženja i da predstavimo svoj grad, šta se može kupiti u našem gradu”, istakla je Huma Čilić, izlagačica iz Jablanice

Ramski kraj je po šljivi odavno prepoznatljiv. Šljiva, posebno sorta Požegača, zapravo je svojevrsni brend općine Prozor/Rama, jer ju od davnina uzgaja gotovo svaka ovdašnja obitelj. Međutim, ova godina je zbog suše bila loša za poljoprivrednike, što je utjecalo na urod.

“Šljiva kao moto ovog sajma je rodila osrednje, da tako kažem, bila je sušna godina, išla je dosta rano, jedva da je ostalo šljiva za ovaj sajam, uspjeli smo nešto sačuvati. Međutim, bit će prerađevina od šljive, ne samo rakije nego već pomalo i sušenu šljivu, vidimo džemove od šljive i to je ono što želimo – da ovim sajmom ohrabrimo te male prerade, da oni jačaju i izlaze na tržište”, naglasio je Josip Juričić, pomoćnik načelnika za gospodarstvo Općine Prozor-Rama.

Vlasti u Rami trenutačno provode projekt revitalizacije šljivika. Tim projektom će biti obuhvaćeno ukupno 90 hektara nasada šljive, čime se Rami vraća istinski epitet šljivarskog kraja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here