U Kantonu Sarajevo se nastavlja akcija masovnog pošumljavanja

Akcija pod sloganom “Zasadi za život“ počela je počela u jesen 2021. godine, s ciljem da se zasadi 500.000 novih sadnica, a radi jačanja kapaciteta visokokvalitetnih šuma koje su garant opstanka i očuvanja zdrave životne sredine

62

Akcija masovnog pošumljavanja u Kantonu Sarajevo nastavlja se u petak, 16. septembra, simbolično na Međunarodni dan zaštite ozona i trajat će do kraja novembra, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali, obavještavaju iz Ministarstva privrede KS, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcija pod sloganom “Zasadi za život“ počela je počela u jesen 2021. godine, s ciljem da se zasadi 500.000 novih sadnica, a radi jačanja kapaciteta visokokvalitetnih šuma koje su garant opstanka i očuvanja zdrave životne sredine.

Kako navode iz Ministarstva, prijave su otvorene za svakog pojedinca, ali i za grupne izlaske na pošumljavanje tokom čitave jeseni. Kontakt za prijavu učešća u pošumljvanju je e-mail adresa: posumljavanje@sarajevo-sume.ba i telefon: 033/219 172.

Akcija je izazvala veliko interesovanje javnosti, a posebno učenika osnovnih i srednjih škola. Oni su dijelom učestvovali u jesenjoj fazi pošumljavanja, koja se trebala nastaviti u proljeće ove godine, ali zbog loših vremenskih uvjeta proljetna sadnja trajala je tek nekoliko dana i pošumljavali su uglavnom radnici Kantonalnog javnog preduzeća “Sarajevo – šume“.

Kako bi se akcija nastavila i postigao željeni cilj od 500.000 novih sadnica, Ministarstvo privrede obezbijedilo je sredstva za nabavku oko 450.000 novih sadnica s obloženim korijenom, kako bi sadnja mogla početi neovisno o vremenskim uvjetima.

Ministar privrede Adnan Delić kazao je da ovu akciju posebno ističe upravo njen edukativni karakter kojem je svrha buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline.

“Prošle godine pošumljavali su srednjoškolci, a ove godine uglavnom osnovci. Akcija, osim ekološkog segmenta, ima i obrazovni karakter, jer svakoj grupi učenika naše kolege iz ‘Sarajevo – šuma’ ili Šumarskog fakulteta održe kratko edukativno predavanje. Projekt je interesantan jer djeca imaju praktično školu u prirodi, druže se i svojim rukama sade sadnice uz asistenciju naših kolega i svojih nastavnika“, izjavio je Delić.

Pozvao je i sugrađane, ali i sva udruženja i poslovne subjekte da se sa svojim kolektivima i porodicama odazovu na pošumljavanje i da svi zajedno doprinesemo boljoj i zdravijoj budućnosti naših budućih generacija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here