Inflacija u augustu u Srbiji 13,2%

Narodna banka Srbije objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u augustu iznosila 13,2 posto, od čega je oko 70 procenata doprinosa i dalje posljedica rasta cijena hrane i energenata.

78

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mjere monetarne politike mogu da utiču u većoj mjeri, i dalje je znatno niža od ukupne i u augustu je bila 7,9 procenata, navodi NBS.

Mjesečna inflacija u augustu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bila je 1,2 posto ispod stope inflacije koju je NBS očekivala za prethodni mjesec.

„Na mjesečni rast cijena od 1,2 posto najviše su uticale cijene neprerađene i prerađene hrane, dok su u manjoj mjeri doprinijeli i rast cijena u okviru bazne inflacije i cijena dijela energenata. Mjesečni rast cijena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u augustu je iznosio 0,7 posto. S druge strane, pad cijena na mjesečnom nivou od 5,2 posto zabilježen je kod derivata nafte, što predstavlja njihovo prvo pojeftinjenje na mjesečnom nivou od početka godine“, navela je NBS.

Narodna banka je navela i da je rast cijena prerađene hrane u augustu u odnosu na jul bio 1,7 procenata, što je slično dinamici mjesečnog rasta ovih cijena u periodu mart-jul.

Navodi se da su u uslovima i dalje visokih svjetskih cijena hrane, rasta cijena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše, kako na domaćem tržištu, tako i u većem dijelu Evrope, cijene prerađene hrane u augustu, u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile više za 19 procenata.

Cijene neprerađene hrane u augustu su zabilježile mjesečni rast od 4,1 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile više za 23 procenta.

„Pod uticajem i dalje snažnih troškovnih pritisaka i veće uvozne inflacije u augustu je nastavljen i rast cijena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cijena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta). Ipak, bazna inflacija u Srbiji nastavlja da se kreće na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju, kao i u odnosu na baznu inflaciju u pojedinim zemljama centralne i jugoistočne Evrope“, navodi centralna banka.

Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i „usidrena“ srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se kreću u granicama cilja.

NBS ocjenjuje da će prema augustovskoj projekciji Izvršnog odbora međugodišnja inflacija tokom tekućeg tromjesečja najvjerovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

Napominje se da će smirivanju inflatornih pritisaka doprinjeti dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cijena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

NBS procjenjuje da će u kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprinjeti i ekonomske mjere Vlade Srbije kojima je ograničen rast cijena hrane i energenata na domaćem tržištu.

IZVORTanjug
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here