Teška 2023. za Njemačku: Snažna inflacija i posrnula ekonomija

U Njemačkoj pljušte crne prognoze o inflaciji i gospodarstvu. Najutjecajniji ekonomski institut u zemlji oglasio se u ponedjeljak sa mišljenjem: inflacija ni sljedeće godine neće usporiti, ali gospodarstvo hoće.

91

Münchenski Ifo u svom jesenskom izvješću procjenjuje da će maloprodajne cijene ove godine rasti po stopi od 8,1 posto, a da će se 2023. ubrzati na 9,3 posto.

Pritom će se ovogodišnji gospodarski rast usporiti na samo 1,6 posto. Iduće godine, prema procjeni instituta, Njemačka će skliznuti u recesiju od 0,3 posto. “Ulazimo u recesijsku zimu”, rekao je ekonomist Ifa Timo Wollmershäuser.

Rusko puštanje plinovoda i posljedične nestašice i poskupljenja “prigušili su postpandemijski gospodarski oporavak. Tek 2024. očekujemo gospodarski rast od 1,8 posto i normalizaciju inflacije na 2,4 posto”, dodao je.

Od početka iduće godine distributeri plina i struje uskladit će cijenu s znatno višom nabavnom cijenom, a to će godišnju stopu inflacije pogurati na oko 11 posto.

Inflacija nagriza kupovnu moć potrošača, a tom brzinom vladine mjere pomoći neće biti ni približno dovoljne, rekao je Vollmersheuser.

Prema njegovim riječima, “realni pad kupovne moći od tri posto ove i iduće godine nezabilježen je u Njemačkoj otkako je 1970. godine uvela sadašnju metodologiju ekonomskog obračuna”.

Ekonomisti Ifa s manje pesimizma procjenjuju nadolazeću situaciju u zapošljavanju. Naime, iako će iduće godine broj nezaposlenih skočiti za oko 50.000, brojka se prvenstveno odnosi na ukrajinske izbjeglice koje će od siječnja biti integrirane na tržište rada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here