Konferencija o digitalizaciji u industriji donijela nova rješenja i ideje za proizvodni sektor

U Neumu je otvorena Targer Con 4.0 - Konferencija o digitalizaciji industrije u organizaciji Targer E&C Sarajevo.

109

Na samom početku konferencije imali smo priliku čuti rezultate istraživanja o stanju digitalizacije industrije u BiH koju smo kao organizator napravili u pripremama za ovu konferenciju. Rezultati nisu za pohvaliti se ali je proces digitalne transformacije počeo i top menadžment polahko počinje shvatati neophodnost ovogo procesa i rad na tome. Rezultate istraživanja predstavila je Badema Durkić Keško, lean consultant junior u Targer Sarajevo.

targer

Nakon toga smo imali priliku čuti odlično predavanje Drage Cmuka iz CadCam Data Zagreb, koji je govorio o stanju u regiji i ponovno naglasio važnost osviještenosti menadžmenta. Ova karika je najčešće ili prepreka digitalizacije ili vjetar u leđa brzini ovog procesa. Naveo je pet izazova digitalizacije ali naglasio i da je šesti, ujedno najbitniji izazov, uvesti zaposlenike u ovaj proces.

targer

U sljedećem predavanju smo mogli čuti konkretan primjer implementacije digitalnih alata u najvećem holdingu u Bosni i Hercegovini. Voditelj IT odjela iz AS holding, Semir Hrvić, je naglasio da su oni u toku digitalne transformacije uradili i transformaciju kulture kompanije, koja je ključna da bi proces uspio.

Čuli smo i prvi projekat industrije 4.0 koji je implementiran u BiH od strane Yanoka Sarajevo i partnera.

targer

Haris Poturković is GS 1 je naglasio koja su dostignuća GS 1 a govorio je i o barcodu, njihovom najpoznatijem proizvodu, koji je započeo digitalnu transformaciju još 31.3.1971. Koliko je bitan, govori podatak da se na dnevnom niovu skenira šest milijardi barcodova a oko tri milijarde je Google pretraga.

Igor Bošnjak sa Sveučilišta u Mostaru predstavio je istraživanje koje je pokazalo da smo mi u BiH u Trećoj industrijskoj revoluciji ali s naglaskom da su ocjene donosili sami menadžeri i vlasnici iz kompanija što ovu brojku može dovesti u pitanje.

Predstavljen je i novi projekat QSS i Pro Credit banke koji predstavlja Digital Innovation Hub – one stop shop za mala i srednja poduzeća.

Kako bi cijeli proces digitalizacije uspio, kultura i način vođenja timova je sigurno najutjecajniji faktor te smo na kraju prvog dijela dana imali čast slušati gospodina Nedžada Junuzovića koji je naveo agile pristup kao neophodan u cijelom procesu digitalne transformacije. Naglasio je i da u komunikaciji sa klijentima trebamo imati primjer implementacije da bi dobili njihov odgovor.

U drugom dijeli smo prisustvovali odlčnim diskusijama u panelima koje su moderirali Alisa Lingo i Vedran Šimunović.

Prvi panel je imao zadatak demistificirati procese koji su dijelom digitalizacije i odgovoriti na dilemu da li je digitalna tvornica mit ili stvarnost, navodeći da se tehnologije industrije 4.0 moraju uvodite korak po korak. Preporuka menadžerima: ako misle da se odmah može uvesti digitalizacija – nema od tog ništa. Treba krenuti od jedne npr. robotske ćelije pa nastaviti. Treba uvezivati jednu po jednu pametnu ćeliju.

Jedan od faktora je vrijeme, ljudski i politički faktori. Treba da lobiramo, da se organizujemo tako da kompanije mogu vidjeti da digitalizacija donosi novac.

targer

Drugi panel se bavio jednom od ključnih tema u ovom procesu, kako zaposlenike uključiti u ovaj proces i na vrijeme transformirati kulturu kompanije kako bi ona uticala na bržu transformaciju. Jedno od viđenja je da ukoliko radnicima najavimo promjene i uključimo ih u sam proces promjene, cijeli ovaj proces će ići brže.

Na kraju prvog dana podijeljene su zahvalnice sponzorima i odlične nagrade učesnicima što je unijelo dodatnu kreativnost i podiglo atmosferu tako da učesnici s nestrpljenjem očekuju drugi dan konferencije.

Drugi dan konferencije imali smo priliku prisustvovati na dvije kreativne i edukativne radionice koje su vodili predstavnici CadCam Solutions Sarajevo i Yanoka Sarajevo.

Prva radionica je pokazala značaj kompleksnost planiranja kao i da alati koji se koriste na dnevnoj osnovi (npr. Excel ili papir) ne mogu odgovorna sve izazove te su pokazani digitalni alati koji nam pomažu u ovom procesu.

Druga radionica je predstavila novi proizvod na tržištu u kome učestvuje više kompanija iz BiH i Srbije i koji će tek biti široko promoviran.

Konferencija je zaključena sa nagradama i odličnim rezultatima, a najavljena je i centralna Targerova konferencija za početak decembra ove godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here