Naslovnica Vijesti EU ECB sprema veliko povećanje kamata

ECB sprema veliko povećanje kamata

Nakon što su na svom posljednjem sastanku podigli kamatne stope prvi put u više od 10 godina, kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) spremaju se da u četvrtak uvedu još jedno snažno povećanje, a s ciljem borbe protiv rekordne inflacije u Evropi.

86

Sada se očekuje da će ECB ponovo povećati kamate, ali za 75 baznih poena, odnosno 0,75 procenata, što je njeno najveće pojedinačno povećanje kamatnih stopa.

Povećanje stope je potrebno kako bi se ublažile posljedice rasta cijena proizvoda, pogotovo energenata za koje se pretpostavlja da bi mogli doći i do dvocifrenog povećanja cijene. Međutim, jasno je i da će povećanje kamatne stope izazvati “domino efekt” i povećanje Euroibora, a zatim povećanje kamatnih stopa.

Glavni ekonomista za Evropu u banci Goldman Sachs Sven Jari Stehn je nakon posljednjih podataka o inflaciji u eurozoni podigao svoju prognozu za kamatne stope ECB-a, predviđajući rast od 75 baznih poena (0,75 posto) u septembru, a zatim još 50 baznih poena 0,5 posto) sljedećeg mjeseca. Šef njemačke centralne banke Joachim Nagel rekao je kako je snažan porast kamatnih stopa nužan

Nakon usijanih brojki inflacije u augustu, uticajni šef njemačke centralne banke Joachim Nagel rekao je da je ECB-u potreban “snažan porast kamatnih stopa u septembru”, ali i da očekuje kako će se rast nastaviti i u narednim mjesecima, prenio je Bankar.me.

IZVORBankar.me
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here