Samit “Otvoreni Balkan” u Beogradu: Potpisana četiri sporazuma

Ministri zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan" potpisali su na samitu u Beogradu četiri dokumenta, među kojima i sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti.

107
Ovaj dokument, kako je ranije najavljeno, između ostalog odnosi se na garancije da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmjeni osnovnih životnih namirnica, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić,

predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović.

Na ceremoniji potpisivanja u Palati Srbija kojoj su prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Crne Gore Dritan Abazović, ministri poljoprivrede Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije potpisali su sporazum o mehanizmima prehrambene sigurnosti.

Ministri kulture tri zemlje članice Inicijative potpisali su Memorandum o razumijevanju u oblasti filma i audio-vizuelne djelatnosti, a između ministarstava rudarstva i energetike Srbije i Albanije potpisan je bilateralni Memorandum o razumijevanju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Luka Čaušić potpisao je sa kolegama iz Sjeverne Makedonije i Albanije operativni plan u oblasti civilne zaštite između sektora za vanredne situacije tri zemlje.

Prije potpisivanja sporazuma lideri “Otvorenog Bakana” imali su sastanak sa predstavnicima institucija zaduženih za privlačenje investicija u okviru ove inicijative, a potom i sa predstavnicima kriznih grupa za snabdijevanje hranom i energentima u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

Posljednji Samit lidera “Otvorenog Balkana” održan je u junu na Ohridu, kada je potpisan niz bilateralnih sporazuma.

Današnjem samitu prethodilo je otvaranje prvog međunarodnog sajma vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”.

IZVORSRNA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here