Naslovnica Vijesti BiH Kod Mostara kreće izgradnja tunela vrijednog 25 miliona KM

Kod Mostara kreće izgradnja tunela vrijednog 25 miliona KM

Potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na izgradnji tunela “Novi” dužine 900 metara održat će se u utorak, 30.8.2022. s početkom u 11 sati u Gradskoj vijećnici Mostara.

84
Potpisivanju ugovora prisustvovat će Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara, direktor JP Ceste FBiH, Ljubo Pravdić, te predstavnici izvođača – konzorcija u sastavu Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt LLC, Azerbajdžan.

Tu će biti i predstavnici nadzora koji čine grupa ponuđača – IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Predviđeni rok izvođenja radova na tunelu “Novi” je 24 mjeseca.

Vrijednost ugovorenih radova je 25.131.195 KM, a isti će se financirati iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vrijednost ugovora za nadzor je 724.524 KM.

Tunel “Novi” nalazi se na trasi projekta Južne obilaznica Mostara M6.1, dionica Miljkovići – Rodoč – veza na cestu M17.

Radovi na tunelu “Novi” su nastavak aktivnosti koje implementira JP Ceste Federacije BiH, urađenih u sklopu projekta Južna obilaznica Mostara “LOT 1”, a koje obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel Novi dužine cca 1.700 metara, uključujući i vijadukt “Marijanovića Draga” dužine 200 m.

U sklopu projekta izgradnje tunel “Novi” izvodit će se radovi na glavnoj i servisnoj tunelskoj cijevi. Unutar glavne tunelske cijevi predviđeni su svi neophodni infrastrukturni elementi: protupožarne niše, SOS niše, elektro niše i drenažne niše.

Veza između glavne i servisne tunelske cijevi, koje su na osovinskom rastojanju od 25 m, biće ostvarena sa tri poprečna prolaza na dužine 18 m, prenio je Bljesak.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here