Prihvaćena inicijativa za ugovor sa EIB-om radi unapređenja javnog prijevoza u Sarajevu

Želja je da na ovaj način bude unaprijeđen javni linijski prijevoz putnika te poboljšana izgradnja gradskih saobraćajnica, putem četiri komponente.

19

“Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je na 55. sjednici Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) za Projekat gradskog prevoza u Sarajevu – B”, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Želja je da na ovaj način bude unaprijeđen javni linijski prijevoz putnika te poboljšana izgradnja gradskih saobraćajnica, putem četiri komponente, uključujući sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge, obnovu voznog parka tramvajskog saobraćaja, izgradnju gradske saobraćajnice i transverzala dionica II (Bare-tunel Kobilja glava – Hotonj) i uređenje trolejbuskog depoa.

Vrijednost zajma EIB-a je 35 miliona eura, s rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina, sa lokacijom na Federaciju BiH.

Nakon završenih pregovora, Ministarstvo finansija i trezora će postupiti u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt ovog ugovora s osnovama za njegovo zaključivanje.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here