Svjetska trgovina vjerovatno usporila u drugom kvartalu

Svjetska robna razmjena vjerovatno je usporila u drugom tromjesečju pod pritiskom rata u Ukrajini, uz posustajanje trgovine automobilskim dijelovima i zračnog prijevoza tereta, pokazalo je izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

70
vijesti.ba

U prvom tromjesečju obim trgovine porastao je 3,2 posto, nakon 5,7-postotnog rasta na kraju prošle godine, napominje WTO, istaknuvši da su razmjenu zakočili rat u Ukrajini i stroge mjere suzbijanja Covida u Kini, prenosi Hina.

U junu je barometar razmjene, koji pokazuje njezino kretanje u odnosu na dugoročni trend, iznosio 100 bodova i bio je viši za jedan bod nego u martu, signalizirajući stabilnu trgovinu, budući da je negativan utjecaj rata neutraliziralo ublažavanje koronamjera u proljetnom tromjesečju.

Vrijednost barometra niža je ipak od indeksa koji mjeri obim razmjene, što upućuje na zaključak da je rast trgovine dodatno usporio u periodu od aprila do juna, napominje WTO.

Indeks novih izvoznih narudžbi blago je pao, a posustala je i trgovina automobilskim dijelovima i elektroničkim komponentama. Slabiju aktivnost signalizira i pad indeksa zračnog prijevoza tereta.

Najviše je porastao indeks koji mjeri kontejnerski prijevoz, odražavajući pojačani promet iz kineskih luka, primjećuje WTO.

Rast trgovine na početku godine u skladu je s prognozom iz aprila prema kojoj bi razmjena u 2022. trebala porasti tri posto. Stručnjaci ipaku ukazuju na neizvjesnost koju stvaraju rat, pojačani inflatorni pritisci i očekivano zaoštravanje monetarne politike u razvijenim zemljama.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here