Hrvatska ukida PDV na solarne panele

Kao dio mjera za suzbijanje inflacije hrvatska Vlada će sniziti stopu PDV-a za solarne panele na 0 posto.

94

Ovo je najavio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je u četvrtak rekao da Vlada radi na paketu mjera suzbijanja inflacije i cijena energenata.

Osim ssmanjenja stope PDV-a na solarne panele, Vlada će pomoći i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Takođe, na sjednici Vlade je, između ostalog, usvojena odluka o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.

“Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe“, izjavio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 miliona eura, od čega se 25 miliona namjerava uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 miliona eura u proširenje plinovodne mreže.

Za finansiranje ulaganja maksimalno će se koristiti europski novac, uz naravno podršku sredstava iz državnog proračuna.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here