Početak projekta Zelena e-volucija: Mostar i Tuzla dobivaju šesnaest kontejnera za elektro otpad

ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje električnim i elektronskim otpadom osigurao nabavku i postavljanje osam kontejnera za e-otpad u Grad Mostar i osam kontejnera za e-otpad u Grad Tuzlu.

87

Projekat je zvanično započeo 06. jula 2022. godine i trajati će punih devet mjeseci u okviru kojih se planiraju izvršiti sve projektne aktivnosti koje obuhvataju nabavku e-kontejnera i njihovo postavljanje, informisanje šire javnosti, sakupljanje e-otpada, te evaluaciju projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 47.960,00 KM, od kojih Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansira 25.000,00 KM.

 

“Mi nudimo rješenje i odgovaramo na potrebe stanovništva. Kontinuirano radimo na unapređenju našeg poslovanja i apliciramo na različite javne pozive kako bi smo za okoliš Bosne i Hercegovine mogli dati puni doprinos. Cilj projekta je da što više elektro otpada preusmjerimo sa deponija u reciklažni sektor naše države, kako isti ne bi zagađivao okoliš. Novi e-kontejneri su zasigurno pozitivan korak u tome smjeru”, kazao je Emil Šehić, direktor društva.

Termin e-otpad odnosi se na sve što je radilo na struju ili baterije, tu potpadaju mali aparati, alati, veliki uređaji, električne igračke, laptopi, mobiteli, punjači, oprema za rekreaciju, različiti instrumenti, TV-monitori i slično.

Građani će u kontejnere imati priliku odložiti e-otpad dimenzija do 45cm. Kontejneri će nakon postavljanja biti evidentirani na interaktivnoj karti putem web stranice www.zeos.ba.

U e-otpadu se nalaze opasne supstance poput bromiranih usporivača gorenja, hroma, selena, berilijuma, arsena, koji mogu štetno uticati na zdravlje stanovništva, stoga pozivamo sve građane na odgovornost.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here