Platni paketi za žene koje vode kompanije S&P 500 porasli su 2021. godine kako se ekonomija oporavila, a porasle su i cijene dionica i profiti.

Standard and Poor’s 500, ili jednostavno S&P 500, je berzanski indeks koji prati učinak 500 velikih kompanija koje kotiraju na berzama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Medijan ili srednja plaća za žene koje su bile na čelu uprava kompaniju porasla je na skoro 16 miliona dolara, prema godišnjem istraživanju koje je Equilar proveo za Associated Press. Ipak, stručnjaci kažu da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se poboljšala rodna raznolikost u korporativnim redovima i smanjio jaz u plaćama između muškaraca i žena.

Plaće menadžerica rastu, ali…

Jane Stevenson, potpredsjednica odbora i CEO Services u organizacionoj konsultantskoj firmi Korn Ferry rekla je da je dobro što su plaće žena generalnih direktorica porasle, ali da ima još mnogo toga treba učiniti.

„Mislim da je dovoljno pogledati slučajeve izvršnih direktora koji imaju veće plaće od svojih kolegica na istim pozicijama i tu je jasna poruka da razlika u plaćama nije riješena“, rekla je Stevenson.

Od 340 izvršnih direktora u najnovijem istraživanju S&P 500 kompanija, 18 su bile žene, u odnosu na 16 u 2020. Profit za S&P 500 kompanije porastao je za oko 50 posto, a indeks je dobio na vrijednosti oko 27 posto. Budući da je najveći dio kompenzacije izvršnih direktora vezan za takav učinak, njihovi platni paketi su porasli nakon godina uglavnom umjerenog rasta.

Medijan ili najčešća isplaćena plaća žena generalnih direktora porasla je 26,4 posto u 2021. na 15,8 miliona dolara, pri čemu je 15 od 18 žena izvršnih direktora u istraživanju zabilježilo porast. To je bio veći skok od medijana muških izvršnih direktora, koja je porasla 17,7 posto na 14,4 miliona dolara. Ukupno je medijan porastao za 17,1 posto na 14,5 miliona dolara.

Nekoliko žena koje su izvršne direktorice najvećih američkih kompanija obično zarađuju više novca od svojih muških kolega. Ali prošle godine nisu bile blizu vrha ljestvice po platnim paketima. Prošle godine, izvršni direktor sa najvećom zaradom bio je Peter Kern iz Expedia grupe, koji je dobio platni paket u vrijednosti od 296,2 miliona dolara.

Peter Kern je najplaćeniji generalni manager
Peter Kern je najplaćeniji generalni manager

Lisa Su iz Advanced Micro Devices bila je najplaćenija žena izvršni direktor treću godinu zaredom, ali njena kompenzacija u vrijednosti od 29,5 miliona dolara zauzela je tek 22. mjesto u istraživanju. Plaća Lise Su je porasla za devet posto u odnosu na prošlu godinu. To je dijelom bilo zbog nagrada za dionice i dioničke opcije, koje su ukupno iznosile 25,1 milion dolara, dok su dionice AMD-a porasle za 57 posto. Njena osnovna plaća iznosila je oko 1,1 milion dolara.

Lisa Su je najplaćenija žena, ukupno tek 22

Odmah iza nje bila je Mary Barra, izvršna direktorica proizvođača automobila General Motors, čija je plaća skočila 25 posto na 29,1 milion dolara, uključujući osnovnu plaću od 2,1 milion dolara i nagrade za dionice u vrijednosti od 18,5 miliona dolara.

 

Jayshree Ullal, izvršna direktorica kompanije za računarstvo u oblaku Arista Networks, zabilježila je najveći rast plaće. Njena plaća se više nego udvostručila na 16 miliona dolara, uglavnom zbog nagrada za dionice u vrijednosti od 15,4 miliona dolara. Dionice Arista Networks su udvostručile vrijednost tokom 2021. godine, zbog velike potražnje za njenim proizvodima računarstva u oblaku.

Postepeno se povećava i broj izvršnih direktora koji su rasno različiti. Prema istraživanju kompanija u S&P 500 i Fortune 500 koje je provela firma za zapošljavanje Crist Kolder, šest kompanija je imalo tamnopute izvršne direktore 2021. godine, 40 je imalo izvršne direktore iz Azije, a 20 ih je imalo latino/hispanoamerička rukovodstva.

Equilar istraživanje uključuje samo izvršne direktore koji su na dužnosti najmanje dvije pune fiskalne godine u svojim kompanijama. Kompanije su morale dostaviti izjave o punomoći između 1. januara i 30. aprila.

Ovi kriteriji su izostavili neke žene imenovane na najviša radna mjesta u velikim kompanijama u posljednje dvije godine. Tako nisu uključene izvršne direktorice poput Roz Brewer u Walgreens Boots Allianceu, Jane Fraser u Citigroupu, Linda Rendle u Cloroxu, Judith Marks u Otis Worldwide i Reshma Kewalramani u Vertex Pharmaceuticals.

“Ako broj žena izvršnih direktorica raste, onda mora postojati i bolji kanal za promoviranje žena lidera”, rekla je Stevenson.

“Plaće pričaju priču. Imamo još priča o nekim ženama koje napreduju. Super je, ali to ne čini sistem. Ono što mi nemamo je sistemski put naprijed da žene, općenito govoreći, na održiv način, budu na putu ka vrhunskim ulogama i vrhunskim plaćama”, dodaje Stevenson.

Alison Cook, profesorica menadžmenta na Državnom univerzitetu Utah, koja istražuje rod i raznolikost na radnom mjestu, rekla je da je nedavno bilo nastojanja da više žena uđe u upravljačke odbore, a ne samo na glavna rukovodeća mjesta u kompanijama. To bi moglo pomoći na duge staze, rekla je.

„Nadajmo se da će ulazak u upravne odbore dovesti do toga da će više žena doći do prilike da budu izvršne direktorice“, rekla je Cook.

Istraživanje Equilara je pokazalo da tipičan kompenzacijski paket za izvršne direktore koji vode kompanije S&P 500 porastao je za 17,1 posto prošle godine, na medijan od 14,5 miliona dolara.

Rast cijena dionica

Primanja su drastično veća od povećanja plaća i beneficija od 4,4 posto koje su ostvarivali radnici u privatnom sektoru do 2021. godine, što je bio najbrže zabilježeni rast još od 2001. Povišice za mnoge obične radnike nisu uspjele održati korak s inflacijom, koja je na kraju prošle godine dostigla sedam posto u SAD.

Plaće izvršnih direktora su porasle, jer su cijene dionica i profit naglo skočili kako je ekonomija izašla iz kratke recesije 2020. Budući da je veliki dio kompenzacija za generalne direktore vezan za kretanje dionica, njihovi platni paketi su porasli nakon godina uglavnom umjerenog rasta.

Izvršni direktori često ne mogu unovčiti takve dionice ili opcije godinama, ili možda nikada, osim ako kompanija ne ispuni ciljeve. Ali kompanije i dalje moraju otkriti procjene koliko vrijede. Samo otprilike četvrtina tipičnog platnog paketa za sve izvršne direktore S&P 500 prošle godine došla je kao stvarna gotovina koju su mogli staviti u džep.

Bez obzira na njegov sastav, jaz u plaćama između izvršnih direktora i običnih radnika koje oni nadgledaju nastavlja se širiti. U polovini kompanija u ovogodišnjoj anketi o plaćama, radniku na sredini platne ljestvice kompanije, bilo bi potrebno najmanje 186 godina da ostvari primanja koja je njihov izvršni direktor dobio za godinu dana. Godinu ranije bi im za to trebalo 166 godina rada.

Rast plaća generalnih direktora usporava posljednjih godina, sa srednjim porastom od 8,5 posto u 2017. na 4,1 posto u 2019. U 2020. godini, koja je bila vrlo specifična, jer je pandemija COVID-19 dovela do zatvaranja privrede i profit mnogih kompanija je pao, rast plaća generalnih direktora iznosio je pet posto.

U 2020. mnoge kompanije su promijenile složene formule koje su kreirale kako bi odredile plaće svojih izvršnih direktora. Izmjenama su nadoknađeni gubici uzrokovani pandemijom, za šta su mnogi odbori rekli da je izvanredan događaj izvan kontrole generalnog direktora.

Zatim je došla 2021. Zahvaljujući ponovo otvorenoj ekonomiji, super niskim kamatnim stopama Federalnih rezervi i drugim faktorima, cijene dionica su porasle, a S&P 500 je skočio skoro 27 posto, postavljajući rekorde tokom cijele godine. Zarada po dionici porasla je za otprilike 50 posto.

“Tokom cijele godine, generalni direktori su se morali snalaziti u zapetljanim lancima nabavke i nestašicama čipova i drugih ključnih materijala koji su uticali na poslovanje u svim industrijama”, rekao je Dan Laddin, partner u Compensation Advisory Partners, konsultantskoj firmi koja radi s upravljačkim odborima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here