Naslovnica Auto Njemačka smanjuje subvencije za električna auta

Njemačka smanjuje subvencije za električna auta

Njemačka će iduće godine smanjiti finansijske poticaje za kupoviu električnih automobila, jer njihova sve veća popularnost čini državne subvencije nepotrebnima.

6

“Električna vozila postaju sve popularnija i u doglednoj budućnosti više neće trebati državne subvencije”, rekao je ministar privrede Robert Habeck.

Prema planu, subvencije za vozila s isključivo električnim pogonom čija je cijena ispod 40.000 eura, početkom sljedeće godine smanjit će se na 4.500 eura s trenutnih 6.000, a tokom 2023. na 3.000 eura.

Potpuno se ukidaju poticaji za plug-in hibride

Za automobile čija je cijena veća od 40.000 eura, premija će početkom sljedeće godine pasti s 5.000 na 3.000 eura. Subvencije se neće odobravati za kupovinu automobila čija je cijena veća od 65.000 eura, a to će se od 2024. godine odnositi na vozila čija je cijena veća od 45.000 eura.

Subvencije za službene automobile trebale bi biti zaustavljene, a koristi od programa imali bi samo privatni kupci. Prema vladinim izvorima, poticaji kupcima električnih automobila u potpunosti će isteći nakon što se potroši predviđenih 3,4 milijarde eura iz budžeta za sljedeće dvije godine.

Vlada će krajem godine potpuno ukinuti poticaje i za plug-in hibridne automobile, što Habeck zagovara zbog sumnji u njihove klimatske karakteristie jer su teži, a pogon na baterije često se rabi samo za kratke udaljenosti.

E-automobili pokrivaju 14 posto tržišta

Dijelom zahvaljujući poticajima, prodaja potpuno električnih automobila u Njemačkoj gotovo se udvostručila 2021. godini (na 328 hiljada) u usporedbi s 2020. Njemačkim cestama vozi više od 600.000 vozila na električni pogon. Uključujući hibride, ima ih više od milion.

Udio isključivo električnih automobila u registracijama novih automobila u Njemačkoj nedavno je iznosio oko 14 posto. Najveći tržišni udio za električne automobile u Njemačkoj s 20,3 posto drži Volkswagen, a slijedi Tesla s 11,2 posto.

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here