U Kantonu Sarajevo uspostavlja se efikasan sistem upravljanja otpadom

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" s devet općina u Kantonu Sarajevo učestvuje u realizaciji projekta "Efikasan sistem upravljanja otpadom u KS".

59

“To podrazumijeva da će u Kantonu Sarajevo biti postavljeno 1.000 kontejnera za selektivno odlaganje otpada. Također, bit će nabavljeno 5.000 kanti, kao i 2.000 kompostera”, rekla je za Fenu direktorica KJKP “Rad” Vera Arnautović.

Dodala je da će u Kantonu Sarajevo biti izgrađeno jedno reciklažno dvorište, gdje će građani moći odlagati reciklažne sirovine, električni i elektronički otpad, rashladne uređaje, kabasti otpad, tekstil i drugo.

“Primijenit će se dobra praksa iz Češke u cilju unapređenja otpada, budući da Češka finansira ovaj projekat sa 2,6 miliona KM. Realizacija projekta započela je u julu 2021. godine, a planirani završetak je decembar 2023. godine”, istakla je Arnautović.

Sanja Lepić, šefica Ureda “People in Need” za BiH, koji je glavni implementator projekta, naglasila je da će u okviru projekta biti postavljena infrastruktura odnosno 275 zelenih otoka gdje će biti kontejneri za odvojeno prikupljanje otpadom.

“Zeleni otoci su mjesta gdje su postavljeni kontejneri. Dakle, sada na nekim mjestima imamo stare sive kontejnere u koje se odvaja mješani otpad. Ti zeleni otoci će biti unaprijeđeni, uređeni, te će na tim mjestima biti postavljeni zeleni, plavi i žuti kontejneri za odlaganje plastike/metala, papira i stakla. Za sada u Kantonu Sarajevo imaju sporadično uspostavljeni zeleni otoci, ali to nije zaživjelo. Zbog toga ćemo kroz navedeni projekat imati uspostavu nove infrastrukture, medijsku kampanju i radit ćemo na osnaživanju KJKP “Rad” kako bi oni usvojili te moderne prakse prilikom odlaganja otpada”, pojasnila je Lepić.

Pored uspostavljanja infrastrukture radit će se na informiranju građanstva, te pozvati građani da i oni daju doprinos u odvojenom prikupljanju otpada.

“Projekat također podrazumijeva i procjenu pravne legislative koja prati ovu problematiku, kako bi i ona dala podršku efikasnom sistemu upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo”, dodala je Lepić.

Aranutović i Lepić su s ostalim učesnicima projekta danas prisustvovali prezentaciji napretka projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom”, koja je upriličena u Muzeju književnosti i savremene umjetnosti.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here