Podijeljena mišljenja poslodavaca: Hoće li Uredba Vlade FBiH osigurati veću platu radnicima?

Poslodavci se pitaju da li je ovo potez bacanja prašine u oči i skretanja nezadovoljstva građana sa vlasti na poslodavce.

235
Dok države širom svijeta građnima pomažu da prebrode posljedice inflacije ukidanjem akciza na gorivo ili smanjenjem PDV-a na osnovne životne namirnice vlasti u BiH dijele jednokratnu novčanu pomoć.

Osim jednokratke novčane pomoći Vlada FBiH najavila je i povećanje plata radnicima što bi moglo biti dobro riešenje.

Isto to je predložio i Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, krajem maja ove godine. Njegov prijedlog za povećanje plata bio je da na tu razliku kompanije ne plate doprinose, kao jednu od mjera za suzbijanje negativnih efekata inflacije.

“Danas sam pročitao vijest da je ova ideja očito došla i do naših donosioca odluka, što mi je posebno zadovoljstvo”, napisao je Hadžić na svom LinkedIn profilu.

Uredbom koju bi Vlada FBiH trebala usvojiti u četvrtak predlaže se poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate radnicima.

“Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima”, izjavio je federalni premijer  Fadil Novalić.

No poslodavcima nije jasno o kakvoj se mjeri konkretno radi.

“Može li mi neko objasniti šta ovde daje Federacija. Znači ja kao poslodavac isplatim dodatnih cca 1000 KM svakom uposleniku i na to mi država ne obračunava dadžbine. A pita li se ko imaju li poslodavci taj novac? Zar nije bolje da se država u okviru postojećih isplata plata odrekne dadžbina za npr. 3 mjeseca, a da taj dio dobije radnik u vidu neto dodatka na platu. Pa ako je neto plata cca 1000 KM eto dodatnih 700 KM radniku na bazi mjeseca. Koje će on naravno potrošiti i kroz PDV vratiti državi”, jedan je od komentara na Hadžićev post.

Neki poslodavci su već proveli određene mjere i smatraju da ovaj prijedlog nije loš.

“Iskreno već o prijedlogu Vlade FBiH razmišljam kao poslodavac koji ima 56 zaposlenih. U aprilu sam svakom radniku povećao platu za 100 KM i na to plaćam obaveze, nisam prevarant kao Vlada FBiH. Prije 2 godine sam skratio radno vrijeme petkom do 12 h se radi i do ponedjeljka slobodno.”

Ima i onih koji smatraju da je ovo samo “potez bacanja prašine u oči i skretanja nezadovoljstva građana sa vlasti na poslodavce”.

Dodaju da se ipak radi samo o preporuci poslodavcima, a ne o obvezujućem aktu.

“Vjerojatan scenarij će biti da će po toj “preporuci” postupiti Elektrodistribucija, Telecom i sl., kao i poslodavci koji su na budžetu. Dakle, opet preko leđa realnog sektora”.

Smatraju da se ovaj potez mora doraditi određenim stavkama koje treba pratiti Porezna uprava.

“Imat ćemo situaciju da radnik prijavljen i prima godinama minimalnu platu, a sada kao poslodovac dobar i uplatit će neto prosječnu platu. U biti to će biti oni poslodavci što isplaćuju u koverti razlike i onda će samo odbiti dio od isplate redovne plate i dva mjeseca su oslobođeni traženja keša. Tako rade i s regresom potpiši, a novca nigdje. Ima tu mnogo stvari koje iskorištavaju preko leđa radnika i države. Kriva im država za sve, a kažu da će radnike uvoziti”.

Hoće li Uredba koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena biti usvojena na sjednici Vlade Federacije BiH saznat ćemo u četvrtak.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here