Predstavljanje projekta ‘Najljepša sela Bosne i Hercegovine’

Pokretanje podržava USAID kroz Projekt razvoja održivog turizma u BiH.

15

Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH “Alterural” i projekt USAID Turizam organiziraju prezentaciju u povodu pokretanja projekta “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” koja će se održati u utorak, 5. jula, u 11 sati u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Cilj ove konferencije je predstavljanje projekta široj javnosti i informiranje predstavnika općina o pravilima i načinu prijave, priopćeno je iz Grada Mostara.

“Najljepša sela” koncept je koji je uvelo francusko udruženje “Les Plus Beaux villages de France” (LPBV) 1981. godine s ciljem popularizacije ruralnih naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i promoviranje ekonomskog potencijala.

Italija, Švicarska i Libanon samo su neke od zemalja koje su prepoznale važnost ovog koncepta i uspješno ga implementirale.

Glavni ciljevi projekta “Najljepša sela Bosne i Hercegovine” su očuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama, promovirati bh. sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu, razvijati bh. sela jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i europskoj turističkoj karti i doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja, te ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja.

Izjave za medije planirane su u 10.30 sati.

Aktivnost “Najljepša sela Bosni i Hercegovini” podržava USAID kroz Projekt razvoja održivog turizma u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here