Naslovnica Vijesti Svijet Trgovinski deficit SAD smanjen u maju za 2,2 posto

Trgovinski deficit SAD smanjen u maju za 2,2 posto

Američki robni spoljnotrgovinski deficit smanjio se u maju drugi mjesec zaredom, usljed snažnog povećanja izvoza, što nagovještava da bi trgovina mogla da doprinese ekonomskom rastu u drugom kvartalu prvi put u posljednje skoro dvije godine.

59

Izvoz robe je porastao za 2,0 milijardi dolara na 176,6 milijardi dolara, pri čemu je s rastom prednjačio izvoz industrijskih proizvoda, motornih vozila, robe za široku potrošnju i drugih dobara. Izvoz hrane je, međutim, opao kao i isporuke kapitalnih dobara na strana tržišta.

Majski uvoz robe je sklizno za 0,4 milijarde dolara na 280,9 milijardi u odnosu na prethodni mjesec. Najviše je opao uvoz robe za široku potrošnju, za 2,4 procenta, a manji je bio i uvoz hrane i kapitalnih dobara. S druge strane, uvoz robe za industrijske potrebe je porastao, vjerovatno zbog kupovine sirove nafte u inostranstvu, a povećao se i uvoz motornih vozila.

Današnji izvještaj ministarstva je takođe pokazao solidno povećanje zaliha kompanija koje se bave trgovinom na veliko i malo.

Usporavanje privrednog rasta usljed pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi moglo bi da utiče na uvoz u narednim mjesecima, ocjenjuje britanska agencija.

Rekordan trgovinski deficit je u prvom kvartalu izvršio pritisak na američku privredu, što je rezultiralo padom bruto domaćeg proizvoda po stopi od 1,5 posto na godišnjem nivou. Procjene ekonomista o rastu za drugi kvartal kreću se od niskih 0,3 posto do čak 2,9 procenata.

IZVORTanjug
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here