CEFTA na konferenciji “EU i Zapadni Balkan”: Što smo ekonomski jači kao region, to je jači i glas koji se zalaže za članstvo u EU

Regionalna konferencija "EU i Zapadni Balkan - između međusobnog nepovjerenja i zajedničkih interesa" održana je u petak i subotu u Banjoj Luci

74

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić učestvovao je proteklih dana u Banjoj Luci na regionalnoj konferenciji “EU i Zapadni Balkan – između međusobnog nepovjerenja i zajedničkih interesa”, koju je organizovao Transparency International, uz podršku Kraljevine Švedske.

Konferencija je okupila učesnike i učesnice iz akademske zajednice i civilnog društva BiH i regiona, a glavne teme o kojima se razgovaralo bile su politika i praksa proširenja, (ne)naučene lekcije i vladavina prava.

Prvog dana konferencije upriličen je panel pod nazivom “Regionalna saradnja” na kojem je učestvovao i direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić. On je istakao kako je CEFTA tokom godina oblikovana prateći ne samo ekonomske potrebe svojih članica, već i razvoj Evropske unije i njene politike prema Zapadnom Balkanu.

“CEFTA agenda i njeni prioriteti u produbljivanju regionalne ekonomske saradnje neodvojivi su od evropskih integracija. Možemo mnogo naučiti iz lekcija EU u razvoju jedinstvenog tržišta, ali i iz slušanja impulsa procesa proširenja EU. Fokusirajući se na regionalnu integraciju, koja je slična EU, ići ćemo u korak sa EU i njenim jedinstvenim tržištem. Izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta trebala bi biti naš prioritetni posao, posao koji niko ne može raditi umjesto nas. Što smo ekonomski jači kao region, to je jači i naš glas koji se zalaže za članstvo u EU”, poručio je, između ostalog, Đikić.

U prethodnom periodu napravljeni su značajni i važni iskoraci na unapređenju regionalne saradnje, ali i dalje postoji ogroman prostor za njeno unapređenje. Ova konferencija organizovana je s ciljem preispitivanja šta je dosad urađeno i kakvi izazovi slijede za BiH i region.

Regionalna saradnja, kako je kazala Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala, važna je za građane svih zemalja regiona jer utiče i na kvalitet života. Bosna i Hercegovina, dodaje, zbog specifičnih unutrašnjih izazova sa kojima se suočava, ne uspijeva uvijek iskoristiti sve potencijale saradnje sa zemljama regiona i skoro u svim aspektima reformskih procesa zaostaje za zemljama regiona, što je jasno vidljivo iz izvještaja Evropske komisije, ali i drugih relevantnih organizacija. Činjenica da BiH još uvijek nije dobila kandidatski status za članstvo u EU jasna je potvrda takve ocjene, dodala je Korajlić.

Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike istakao je da je “posljednji entuzijazam koji su građani zemalja Zapadnog Balkana u odnosu ka EU pokazali bila liberalizacija viznog režima” te da je to bilo davno i da je nužan novi impuls.

S konferencije je poručeno da države regije najvažnije korake u procesu preobražaja do punopravnih članica EU moraju učiniti zbog sebe i svojih građana.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here