Naslovnica Auto Volkswagen prodao za četvrtinu manje vozila, ovo je razlog

Volkswagen prodao za četvrtinu manje vozila, ovo je razlog

Njemački automobilski proizvođač Volkswagen objavio je u petak da je zbog nestašice čipova u prvih pet mjeseci ove godine prodao za četvrtinu manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

44
Volkswagen

Prodaja je time smanjena za četvrtinu, a isti postotni pad zabilježen je i u zadnjem mjesecu tog razdoblja, uz 658.000 prodanih vozila.

Manjak mikročipova stvara probleme, a prodaja na važnom kineskom tržištu tek se sada počinje oporavljati od posljedica lockdowna, ističu u kompaniji.

No, situacija s mikročipovima i prodajom u Kini trebala bi se poboljšati u ostatku godine, ističe izvršni direktor Herbert Diess, prenosi Poslovni.hr.

U zapadnoj Evropi prodaja je pala 22,9 posto, a u Kini 23,8 posto. Centralna marka VW prodala je 23,3 posto manje vozila, ali još je veći pad bilježila Škoda, za čak 39,3 posto.

Prodaja Audija smanjena je za 21,3 posto, a prodaja Porschea za 10,4 posto.

Podružnica Traton prodala je pak osjetno više kamiona i autobusa marki MAN, Scania, Navistar i južnoameričkog brenda VW Caminhoes e Onibus, uz stopu rasta od 15,8 posto, samo zato što VW od jula prošle godine u podatke uključuje i Navistar sa sjedištem u SAD-u.

Bez Navistara, i Traton bi bilježio pad, pokazuju podaci.

IZVORPoslovni.hr
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here