Naslovnica Vijesti Svijet IEA: Globalne investicije u ugalj će porasti 10 posto ove godine

IEA: Globalne investicije u ugalj će porasti 10 posto ove godine

Globalne investicije u energiju su na putu da skoče za više od 8,0 posto u 2022. i da dostignu 2,4 biliona dolara, pri čemu će osjetno porasti ulaganja u lanac snabdjevanja ugljem, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

79

“Prosječna godišnja stopa rasta investicija u čistu energiju tokom pet godina nakon potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma 2015. bila je nešto viša od 2,0 posto”, piše u rezimeu izvještaja, prenosi CNBC.

Od 2020. godine, ta stopa je porasla na 12 procenata. IEA smatra da je ta stopa “ispod one koja je potrebna za postizanje međunarodnih klimatskih ciljeva, ali bez obzira na to predstavlja važan korak u pravom smjeru”.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol, istakao je izazove i mogućnosti sa kojima se planeta suočava, s obzirom na trenutnu energetsku situaciju.

“Ne možemo priuštiti sebi da ignorišemo ni današnju globalnu energetsku krizu ni klimatsku krizu, ali dobra vijest je da ne moramo da biramo između njih, možemo da rješavamo i jednu i drugu u isto vrijeme”, poručio je on.

Birol je dodao da je “masivno povećanje investicija u ubrzanje tranzicije na čistu energijiu jedino trajno rješenje”.

U izvještaju IEA se napominje da je povećanje potrošnje na čistu energiju neujednačeno po regionima, pri čemu razvijene ekonomije i Kina prednjače s tim ulaganjima.

Pored toga, konstatuje se da zabrinutost u pogledu energetske bezbjednosti podstiče “veća ulaganja u fosilna goriva, prije svega u ugalj”.

Prema podacima IEA, u 2021. je uloženo oko 105 milijardi dolara u “lanac snabdjevanja ugljem”, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2020. Predviđa se da će sličan trend ta industrija zabilježiti i ove godine.

“Očekuje se da će globalne investicije u snabdjevanje ugljem porasti za još 10 posto u 2022, jer ograničena ponuda nastavlja da podstiče nove projekte. Procjenjuje se da će Kina i Indija sa preko 80 milijardi dolara imati najveći udio u globalnim investicijama u ugalj 2022”, piše u izvještaju IEA.

IZVORCNBC
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here