Naslovnica Vijesti EU Evropska industrijska proizvodnja blago porasla u aprilu

Evropska industrijska proizvodnja blago porasla u aprilu

Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni stabilizirala se u travnju nakon snažnog pada u prethodnom mjesecu dok je u Hrvatskoj ponovno smanjena, pokazale su u srijedu procjene Eurostata

79

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u travnju za 0,3 posto u odnosu na ožujak kada je potonula jedan posto.

U eurozoni porasla je 0,4 posto nakon 1,4-postotnog pada u ožujku, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Najsnažnije je na oba područja u travnju porasla proizvodnja u energetskom sektoru, za 1,6 posto u EU i za 5,4 posto u eurozoni.

Izrazitije je u Uniji porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 0,9 posto. U eurozoni izdvajao se još sektor intermedijarnih dobara rastom proizvodnje za 0,7 posto.

Blago je u EU smanjena samo proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 0,1 posto. U eurozoni pad je zabilježen samo u sektoru kapitalnih dobara, za 0,2 posto.

Skok u Nizozemskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najveći rast proizvodnje u travnju bilježila je Nizozemska, za 5,6 posto u odnosu na ožujak.

Slijede Finska i Luksemburg s rastom proizvodnje za 3,5 odnosno 3,2 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u travnju pala za 1,5 posto na mjesečnoj razini, gotovo istim tempom kao i u ožujku.

Isti postotni pad proizvodnje bilježile su u travnju i Mađarska i Švedska.

Daleko se najviše smanjila industrijska proizvodnja u Irskoj, za 9,6 posto. Slijede Grčka i Litva s padom od 7,4 odnosno 7,1 posto.

Eurostat nije raspolagao podatkom za Cipar.

Manje kapitalnih dobara

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u EU pala je u travnju prema kalendarski prilagođenim podacima 0,5 posto, nakon 0,8-postotnog rasta u ožujku, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U eurozoni smanjena za dva posto, nakon revidiranog 0,5-postotnog pada u ožujku, izračunali su europski statističari.

Na oba područja najsnažnije je na godišnjoj razini pala proizvodnja kapitalnih dobara, za 7,5 posto u EU te za devet posto u eurozoni.

U Uniji najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 7,5 posto. U eurozoni izdvajao se sektor trajnih potrošačkih dobara rastom proizvodnje za 5,7 posto.

Proizvodnja energije porasla je za 3,6 posto u EU te za 1,5 posto u eurozoni.

Oštar pad u Irskoj

Među zemljama EU-a najsnažnije je u travnju na godišnjoj razini pala industrijska proizvodnja u Irskoj, za 30,9 posto.

Slijede Slovačka i Malta s padom proizvodnje za 9,6 odnosno 9,4 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u travnju pala 1,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U ožujku smanjena je 1,9 posto.

Najviše je u travnju na godišnjoj razini porasla industrijska proizvodnja u Litvi, za 20,6 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Slijede Danska i Bugarska s rastom proizvodnje za 17 odnosno 16,9 posto.

 

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here