13 investicija u start-upe na IBU Demo danu 2022

IBU Demo dan ove je godine predstavio 13 najperspektivnijih studentskih timova koji su vrijedno radili kroz Burch StartUp inkubator i već su u fazi razvoja prvog proizvoda ili usluge.

94

Ovaj događaj na jednom mjestu okuplja mlade poduzetnike i njihove startup-e, te predstavnike domaćih i inostranih kompanija, partnere i prijatelje univerziteta.

Cilj događaja jeste približiti industriju i potencijal mladih ljudi poduzetničkog duha, te istaknuti značaj ulaganja u njihove ideje kako bismo pronašli inovativnija rješenja za tržište, kreirali nova radna mjesta i potakli razvoj Bosne i Hercegovine.

IBU Demo dan ove je godine predstavio 13 najperspektivnijih studentskih timova koji su vrijedno radili kroz Burch StartUp inkubator i već su u fazi razvoja prvog proizvoda ili usluge.

Timovi su svoje poslovne ideje prezentovali pred publikom sačinjenom od predstavnika domaćih kompanija, organizacija i institucija, a publika je zatim imala zadatak da ih putem aplikacije ocijeni ili im ponudi određenu vrstu pomoći, podrške i saradnje ili investicija.

Timovi su fantastičnim idejama, poslovnim planovima i pripremljenošću zaista oduševili publiku koja im je na kraju samog događaja ponudila: 13 investicija u njihove startup-e, 30 poslovnih sastanaka, 18 konekcija, 8 stažiranja ili stipendija pojedinim članovima timova te 6 simboličnih donacija.

“Ovo je zaista van očekivanja i veliko hvala partnerima koji su u ovim mladim ljudima prepoznali potencijal i značaj ulaganja u njihove ideje. Obrazovanje je samo jedan segment potreban u izgradnji poduzetnika i potreban je trud svih nas kako bismo kreirali bolje okruženje za mlade ljude i podstakli njihov napredak i razvoj. Svi zajedno nosimo ulogu izgradnje budućih poduzetnika BiH”, rekao je Admir Salihagić, koordinator Burch StartUp inkubatora.

Demo dan je svečano otvorio rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof.dr. Mersid Poturak te je poručio: “IBU je pripremio investicije sa svoje strane kroz StartUp investicijski fond zajedno s partnerima te ćemo investirati u neke od ovih start-upa. U zadnjih 7 godina je preko 500 ideja prošlo kroz naš inkubator te je osnovano 12 kompanija koje danas uspješno posluju. Kroz ovaj događaj imate priliku vidjeti zašto je IBU prvi pravi poduzetnički univerzitet u BiH i regionu. Na ovaj način kreiramo nadu za bolje sutra, nove proizvode i usluge koji će okupljati mlade ljude i kreirati alternativu za ostanak u BiH, a to nam je prije svega cilj”.

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) prepoznao je značaj ovog događaja, te su za tri najbolja start-upa omogućili finansijsku podršku, odnosno nagrade. EFSE je fond koji podstiče ekonomski razvoj i prosperitet u jugoistočnoj Evropi i regionu istočnog susjedstva EU.

“Ovaj fond kroz mrežu svojih finsijskih institucija već duži niz godina pruža podršku mikro i malim preduzećima i služi kao pokretač privrede u cijelom regionu. EFSE kroz poduzetničku akademiju radi na jačanju poduzetničkog ekosistema. Širom regiona radimo sve kako bismo poduzetnicima pružili obuku, mentorstvo, networking ali i finansijsku podršku u saradnji s lokalnim partnerima. Sretni smo što smo danas tu i što imamo priliku učestvovati u jednom ovakvom događaju”, rekao je Ermin Bahtanović ispred kompanije Finance in Motion EFSA.

EFSA je za najbolje obezbijedila vrijedne vaučere u iznosu od 1000 KM za osvojeno treće mjesto, 1300 KM za drugo mjesto i 1600 KM za tim koji osvoji prvo mjesto.

Nakon što su se svi timovi predstavili i publika dobila vrijeme da ih analizira i ocijeni, prema glasovima publike, treće mjesto osvojio je tim Fighur s idejom za kreiranje korzeta za pomoć osobama koje imaju deformaciju kičme ili nepravilno držanje.

Drugo mjesto osvojio je tim Metafour čiji softver nudi prevođenje govora u znakovni jezik i obrnuto, a prvo mjesto tim Wheelfit sa prvom mobilnom aplikacijom na svijetu za fitness u invalidskim kolicima.

Na događaju je predstavljena i platforma Kalcess koja je rezultat dva ERASMUS+ projekta u kojima učestvuje Internacionalni Burch univerzitet, a ima za cilj povezati studente, kompanije i univerzitete.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here