Naslovnica Ekonomija Trgovina Prihod Inditexa nadmašio pretpandemijski nivo

Prihod Inditexa nadmašio pretpandemijski nivo

Španski modni div Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o snažnom rastu dobiti i prihoda u prvom tromjesečju budući da su potrošači obnavljali garderobu nakon mjeseci provedenih u kući kako bi se suzbilo širenje covida 19.

51
The Independent
Neto dobit španske kompanije poskočila je u razdoblju od januara do marta 80 posto, na 760 miliona eura. Kada se isključe rezervacije za očekivane troškove u Rusiji i Ukrajini, iznosila je 940 miliona eura.

Prihod je uvećan za trećinu, na 6,7 milijardi eura, nadmašivši pretpandemijski nivo.

Oporavak prodaje u Velikoj Britaniji, Evropi i SAD-u pomogao je Inditexu da nadoknadi dio izgubljenog prihoda u Rusiji gdje su zatvorili 502 trgovine zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je bila Inditexovo drugo najveće tržište po broju trgovina i činila je pet posto rasta njegove prodaje od 1. februara do 13. marta, prema podacima na internetskoj stranici.

Osim Rusije i Ukrajine, jedino tržište na kojem Inditexova prodaja nije porasla u prvom tromjesečju bila je Kina, gdje je lockdown uticao na 67 trgovina.

Internetska prodaja pala je u prva tri ovogodišnja mjeseca šest posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada su još na snazi bila brojna pandemijska ograničenja. U Inditexu očekuju da će 30 posto njegove prodaje ostati online do 2024.

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here