Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje

Rekordna količina ruske sirove nafte brenda Urals uskladištena je u brodovima na pučini, dok se za nju nastoje pronaći kupci. 

66
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima potaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tokom ljetne sezone putovanja u najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte SAD-u.
Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 99 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 114,55 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni, od 110,93 dolara.

Cijenama nafte pomaže nedovoljna opskrba benzinom. Zalihe rafiniranih naftnih proizvoda pale su u prošloj sedmici za 4,2 miliona barela, saznaje se iz tržišnih izvora koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Očekuje se da će tokom blagdanskog vikenda povodom Dana sjećanja u SAD-u ceste biti najprometnije u zadnje dvije godine i potaknuti rast potražnje za gorivom, nakon ograničenja zbog pandemije koronavirusa i unatoč visokim cijenama goriva.

Istodobno se globalne zalihe sirove nafte nastavljaju smanjivati, jer kupci izbjegavaju naftu iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu. EU se nada da će uspjeti dogovoriti sankcije kojima bi se postupno ukinuo uvoz ruske nafte prije sljedećeg sastanka Evropskog vijeća, izjavio je u srijedu predsjednik Vijeća Charles Michel.

Rekordna količina ruske sirove nafte brenda Urals uskladištena je u brodovima na pučini, dok se za nju nastoje pronaći kupci. S druge strane, potražnju pritišće strogi kineski pristup pandemiji. Najveći svjetski uvoznik nafte uveo je nove zabrane, a Šangaj planira zadržati većinu ograničenja uvedenih zbog covida.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u utorak stajala 114,96 dolara i pojeftinila 99 centi u odnosu na prethodni radni dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here