Oscilacije u odnosu euro-dolar, stručnjaci uvjeravaju: Konvertibilna marka stabilna i fiksna

Kompletna ekonomija Evrope slabi zahvaljujući inflaciji

108
Dolar jača, a euro valuta je pod pritiskom, upozorenje je koje je aktuelno mjesecima unazad, a problemi u sektoru energije i valuta već su primjetni na evropskom tlu. Vrijednost eura varira, a nedavno je dostigao najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednjih nekoliko godina. Kako je konvertibilna marka povezana sa eurom te se zajedno s njim i kreće na tržištu, variranje i slabljenje eura u odnosu na dolar, uvjeravaju stručnjaci, nema implikacija na domaću valutu. Ipak, stav je bankara, da zbog inflacije dugoročno može biti problema u bankarskom sektoru.

Euro novčanice u upotrebi su od 2002. godine, i nakon 20 godina američka valuta blago je ojačala u odnosu na evropsku. Euro je pod pritiskom zbog rata u Ukrajini, jer cijene energenata rastu, problemi su u isporuci i prometu nafte i roba, a evropska centralna banka se suzdržava od povećanja kamata. Stručnjaci kažu da oscilacije u odnosu euro-dolar nisu zabrinjavajuće za BiH. Zabrinjava smanjenje novčane mase i panika građana.

“Ne treba imati straha da će se promijeniti odnos između KM i eura, jer je to procedura zacrtana kroz Dejtonski sporazum i sve ono što se kasnije dešavalo, dakle i dalje će nama ta ključna valuta za nas euro biti čvrsta uporišna zona, i sve dok euro ne promijeni nešto bitno u svojoj strukturi neće se promijeniti ni u BiH”, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici Željko Rička.

Ipak, upozoravaju iz Udruženja banaka BiH, pad eura u odnosu na dolar ima uticaj na konvertibilnu marku. Kažu, svaki pad eura znači i pad marke. Dolar i euro mijenjaju vrijednost zbog odnosa SAD-a prema Evropi, te slabi kompletna ekonomija Evrope zahvaljujući inflaciji.

“Ova promjena sa inflacijom će nažalost biti dugoročna i kad gledamo ne samo na banke , na građane, vrijednost novca će pasti koliko je inflacija , a to je minimalno sad nekih 8 posto, a rast plata naših građana teško da će biti veći od 1 do 2 posto. To znači gubitak standarda za kompletno stanovništvo će izazvat ova inflacija u bankarskom sektoru pošto se neće moći kamata dizati onoliko koliko bi trebala”, napominje direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Ohrabrujuće je što je bh. marka stabilna i fiksna, potvrđuju iz Centralne banke BiH. Monetarna politika ogleda se kroz mehanizam valutnog odbora, što znači da svaka novčanica ima svoje potpuno pokriće u eurima.

“Građani mogu biti sigurni da konvertibilna marka ne može devalvirati u odnosu na euro. S obzirom na to da je KM vezana za euro, kupovina KM se vrši po fiksnom kursu koji je svih ovih godina doprinio postizanju ciljeva monetarne politike kroz, između ostalog, očuvanje monetarne stabilnosti, kao i očuvanje finansijske stabilnosti”, saopćili su iz Centralne banke BiH.

Dugoročno,sve ovo zavisi od koraka Evropske centralne banke i toga da li će pooštriti svoju monetarnu politiku i povećati kamatne stope kako bi smanjila inflaciju u eurozoni. To bi negativno uticalo na finansijski sektor u BiH. Možemo li sami iznaći rješenje?

“Nema odgovora, jer je čitav problem da smo mi čitavu globalnu ekonomiju učinili da niko ništa ne proizvodi. Svaka zemlja mora održati samoodrživost a to je da barem 50 posto potreba za hranom sami proizvodimo i pravimo u svojim fabrikama”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Sjedinjene Američke Države najavljuju zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbili previsoku inflaciju. Da li će sve uticati i na nas nepoznanica je, ali stručnjaci savjetuju: bez panike i pretjerane kupovine, jer sami našim postupcima utičemo na vrijednost domaće valute.

IZVORBHRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here