Nova generacija cestovnog i off-road specijaliste: Volkswagen Amarok

Novi Amarok će se na svjetskom tržištu predstaviti krajem 2022. a u BiH ga možemo očekivati u 2023.

102
amarok

Volkswagen Privredna Vozila (VWN) će u 2022 predstaviti potpuno novu generaciju svog pick-up modela Amarok, sposobnog za još zahtjevnije zadatke u cestovnim i u off-road situacijama. Dizajniran u Njemačkoj i Australiji, proizveden u Južnoj Africi, novi Amarok će još jednom zauzeti svoje mjesto na vrhu pick-up B segmenta zahvaljujući izvrsnim specifikacijama, dugom listom sistema za asistenciju vozaču i većim izborom pogonskih sklopova od svog prethodnika. Prvih nekoliko maskiranih Amaroka je već posjetilo Europu.

 

  • Premium: Amarok sa novim dizajnom i novim tehnologijama
  • Efikasnost: novi V6 dizel i još četiri moguća pogonska sklopa
  • Izbor: dva različita pogona na sve točkove i pogon na zadnje točkove
  • Tehnologija: preko 30 sistema za pomoć vozaču kao novi pick-up standardi
  • Odbrojavanje: predstavljanja na svjetskom tržištu počinje krajem 2022.

 

Inovativni, premium dizajn svestranog novajlije je tipičan za Amarok ali je u isto vrijeme i potpuno redefinisan sa karizmatičnim eksterijerom i visoko kvalitetnim enterijerom. Uprkos tome što slike prikazuju maskirane modele, već sada je vidljivo da su dimenzije promijenjene. Sa dužinom od 5,350 mm novi model je 100 mm duži od svog prethodnika. Osovinsko rastojanje od 3,270 mm je za 175 mm veće što za rezultat daje više prostora u duploj kabini. Korisna nosivost je povećana na 1,2 tone, dok je maksimalni vučni kapacitet od 3,5 tone sada moguć u većem broju varijanti pogonskih sklopova. Obzirom da je osovinsko rastojanje naraslo više od ukupne dužine vozila, prednji i zadnji prepusti su kraći što je veoma bitno za off-road vožnju. Pored svega, značajno je povećana sposobnost novog Amaroka za vožnju kroz vodu.

U zavisnosti od tržišta, na raspolaganju će biti jedan benzinski i četiri dizelska motora, sa 4 ili 6 cilindara i zapreminama od 2 ili 3 litra, kao i izbor između pogona na zadnje točkove ili povremenim i stalnim pogonom na sve točkove. Kupci će imati i značajan broj unaprijed konfigurisanih načina vožnje za sve situacije. Sigurnost je unaprijeđena zahvaljujući radu preko 30 sistema za asistenciju, od kojih je 20 potpuno novih sistema za Amarok.

 

Dominantni dizajn

Za sada je još uvijek skriven iza kamuflaže, ali uskoro će se ovaj pick-up ukazati u svojoj moćnoj i karizmatičnoj formi. “Za novu generaciju smo značajno modifikovali Amarokov tipični dizajn. Sada je nedvosmisleno izražajniji i impresivniji od prethodnika”, kaže Albert Kirzinger, Šef Dizajna za Volkswagen Privredna Vozila, sumirajući rezultat.

Novi, impresivni prednji dio sa upadljivom visokom haubom, karizmatičnom rešetkom hladnjaka i uskim LED svijetlima šalje jasnu poruku da se radi o dominantnom vozilu.

Bočna silueta ima snažan izgled zahvaljujući širokim blatobranima iznad 21 inčnih aluminijskih točkova.

Novi pick-up Volkswagen Privrednih Vozila izgleda moćno i nazad. Vrata tovarnog prostora, sa natpisom „Amarok“ preko cijele dužine, su uokvirena LED zadnjim svijetlima. U tovarnom prostoru, između blatobrana je ostavljeno dovoljno širine za euro paletu.

 

Enterijer za profesionalne zadatke i dugačka putovanja

Sa svojim intuitivnim rasporedom, digitalnim kokpitom i velikim ekranom infotainment sistema, enterijer Amaroka je funkcionalan i udoban. Detalji visoke kvalitete doprinose premium karakteru koji je dodatno naglašen opcionalima poput ekskluzivnog audio sistema, elegantnim površinama instrument panela i panelima na vratima sa prepoznatljivim ukrasnim šavovima. Osjećaj premium segmenta se nastavlja sa širokim i udobnim sjedištima koja svim putnicima pružaju uobičajeni Volkswagen komfor. Vozačevo i suvozačevo sjedište je moguće dodatno opremiti električnim podešavanjem u 10 smjerova, a nazad je dovoljno mjesta da tri odrasle osobe mogu uživati u putovanju.

U ponudi će biti ukupno 5 varijanti opreme novog Amaroka, početni nivo „Amarok“ zatim opremljeniji „Life“ i „Style“ i kao vrh ponude, varijante „PanAmericana“ (off-road karakter) i „Aventura“ (cestovni karakter).

 

Tragovima uspjeha

Od prvog predstavljanja do danas prodano je preko 830.000 Amaroka u Europi, Južnoj Americi, Južnoj Africi i Oceaniji. Prepoznatljive karakteristike dosadašnjih generacija Amaroka su vrhunski pogonski sklopovi, velike korisne nosivost, funkcionalnost i autentični dizajn za sve terene. Volkswagen  Privredna Vozila nastavlja poboljšavati ove karakteristike sa svakom novom generacijom. Novi Amarok će se na svjetskom tržištu predstaviti krajem 2022. a u BiH ga možemo očekivati u 2023.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here