Za koridor Vc i zaštitu okoliša – Grantovi vrijedni 48 miliona eura

EU je za oba projekta osigurala bespovratna sredstva

103
Bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Kancelarije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas tri ugovora o grantu ukupne vrijednosti oko 48  miliona eura.

 

Ceremoniji potpisivanja u ime donatora prisustvovali su specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanaa Stromquist.

Ministar Bevanda objasnio je da su potpisana tri ugovora kojima će biti osigurana bespovratna sredstva Europske unije za dva projekta na koridoru Vc te Švedske vlade za jedan projekat zaštite okoliša u Živinicama.

„Prvi ugovor koji smo potpisali odnosi se na izgradnju poddionice autoputa Poprikuše – Nemila čime je obezbjeđeno 36.074.000 eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Ovaj projekt izuzetno je značajan za Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometar na ovoj važnoj poddionici Koridora Vc“, naglasio je ministar Bevanda.

Istaknuo je da se drugi ugovor odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava EU u iznosu  9.180.000 eura za izgradnju oko dva kilometra tunelske dionice autoputa prema međunarodnim standardima u Tunelu Ivan.

„Za oba ova projekta bespovratna sredstva osigurala je EU, a EBRD će upravljati grantovima. Potpisali smo i treći ugovor o grantu vrijedan 2,5 miliona eura koji dodjeljuje EBRD i Švedska vlada kako bi se izgradila sanitarna deponiju u Živinicama”, rekao je ministar Bevanda.

Uz zahvalnost ambasadorima Satleru i Stromquist ministar Bevanda istakao je da očekuje kako će u budućnosti biti što više sličnih projekata jer to ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here