Hrvatska inflacija najveća od 2008. godine

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju u Hrvatskoj su u martu prosječno porasle za 7,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec

56
Zagreb, 300419. Hrvatska narodna banka, Hrvatski novcarski zavod doo. Reportaza o hrvatskoj valuti kuni povodom 25 godina izadavanja hrvatske kune. Na fotografiji: trezor HNB-a. Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju u Hrvatskoj su u martu prosječno porasle za 7,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je najveća godišnja inflacija od 2008., objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku.

U odnosu na februar, potrošačke cijene su u prosjeku više za 2,1 posto, a u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti lanjski period cijene su prosječno skočile za 6,4 posto.

Cijene hrane, uključuju i bezalkoholna pića, koja čini četvrtinu potrošačke korpe, porasle su za 10,3 posto na godišnjem nivou, uz najveći doprinos stopi rasta godišnjeg indeksa cijena (+2,8 postotna boda).

Očekivano, cijene prijevoza, prije svega zbog cijena goriva, porasle su za 14,4 posto, uz doprinos rastu od 2,12 postotnih bodova, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva također porasle za 0,64 postotna bodova, odnosno 3,8 posto godišnje.

U odnosu na februar, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće – za 12,2 posto, prijevoza – 5,3 posto, te usluga u restoranima i hotelima – 1,8 posto.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here