Dodik i Erdogan o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo

Dodik je ukazao na problem dogovora sa vlastima Brčko distrikta oko trase

82

Član Presjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je  sa turskim predsjednikom  Redžep Tajib Erdoganom o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo za koji treba da se dogovore o detaljima finansijskog aranžmana, koji se tiče BiH, kako bi počele aktivnosti na izgradnji.

Dodik je rekao da je sa Erdoganom  pričao o najaktuelnijim pitanjima, a jedno od njih je i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo koji najvećim dijelom, kada je riječ o BiH, prolazi kroz Republiku Srpsku, prenosi RTRS.

“Mi smo u očekivanju stabilne finansijske ponude turskog partnera, za šta nas uvjeravaju da sada to postoji i ostaje da dogovaramo detalje tog finansijskog arnažmana kako bismo otpočeli aktivnosti na izgradnji tog dijela auto-puta. Nama je najvažnije od Rače prema Brčkom”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao na problem dogovora sa vlastima Brčko distrikta oko trase, te da to još nije dogovoreno.

“Republika Srpska pristaje da dio koji ide prema njoj nakon odvajanja za Federaciju BiH sama finansira, a dio koji ide do raskršća odakle se odvaja za FBiH, kroz distrikt, finansiraju vlasti Brčkog, FBiH i Srpske. Tu ima problema”, rekao je Dodik.

On je podsjetio i na put od Višegrada prema Istočnom Sarajevu, kao i da Republika Srpska namjerava da razvija projekat od Višegrada, preko Rudog, Foče do Trebinja.

“Ostaje da vidimo kakav je taj finansijski aranžman, veoma su nestabilne okolnosti za stvaranje tih aranžmana, svi smo toga svjesni, ali nastavit ćemo da radimo”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da je ranije ponuda finansijskog okvira povučena, ali vjeruje da će se ići dalje.

“Predsjedik Erdogan je rekao da stoji iza toga projekta, mi smatramo da treba nastaviti dalje”, istakao je Dodik.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here