U SARAJEVU PREZENTIRAN UTICAJ EAT TEHNOLOGIJE NA DRUŠTVO

Tehnologije koje pokriva EAT sekcija nude poboljšanje svih aktuelnih i budućih projekata od niskogradnje do modernih fabrika te otvaraju mogućnost angažiranja „domaće pameti“ i nude fantastične mogućnosti za razvoj društva.

71

U Sarajevu je održana proširena sjednica Izvršnog odbora Matične sekcije inžinjera elektrotehnike, automatike i telekomunikacija – EAT sekcija, u okviru Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

„Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku sa gostima razgovarati o mogućnostima i značaju EAT tehnologija, u svrhu poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana, bitno je naglasiti da se jasno vidi volja i znanje da se u sinergiji svih napravi značajan iskorak ka budućim projektima“, navodi prof. dr. Edvin Škaljo, predsjednik EAT sekcije i potpredsjednik Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom sjednice, naglašen je značaj interdisciplinarnosti u svim sferama života, kako u tehničko – inžinjerskim tako i regulatorno – pravnim. Tehnologije koje pokriva EAT sekcija nude poboljšanje svih aktuelnih i budućih projekata od niskogradnje do modernih fabrika te otvaraju mogućnost angažiranja „domaće pameti“ i nude fantastične mogućnosti za razvoj društva. Da bi se „domaća pamet“ maksimalno uključila, uvezene tehnologije kao i platforme koje se grade moraju biti otvorene i dostupne naučnoj i inžinjerskoj zajednici.

„U narednom periodu planiramo izradu baze inžinjera na nivou FBiH, koja će imati veliki uticaj na status inžinjera u našem društvu, a ujedno će biti olakšica poslodavcima jer će imati na jednom mjestu dostupne reference svih inžinjera“, navodi prof. dr. Edvin Škaljo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here