ECB: Evropski Sberbank će propasti!

ECB je utvrdio da ta Sberbank Europe u bliskoj budućnosti vjerovatno neće biti u mogućnosti podmiriti svoje dugove ili druge obaveze pri njihovu dospijeću

92

Evropska centralna banka (ECB) saopćila je da  Sberbank Europe AG “propada ili je vjerovatno da će propasti”. Ocjena se odnosi na tri subjekta koje ECB direktno nadzire – Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji i njena supsidijarna društva u Hrvatskoj i Sloveniji.

“ECB je ocijenio da Sberbank Europe AG i njena dva supsidijarna društva unutar bankovne unije – Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji, propadaju ili je vjerojatno da će propasti zbog pogoršanja njihovog likvidnosnog položaja.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu društva Public Joint-Stock Company Sberbank of Russia, u kojem većinski udio (50 posto plus jednu dionicu) ima Ruska Federacija.

ECB je odluku o propadanju ili vjerojatnoj propasti donio nakon što je utvrdio da ta banka u bliskoj budućnosti vjerovatno neće biti u mogućnosti podmiriti svoje dugove ili druge obaveze pri njihovu dospijeću.

Sberbank Europe AG i njena supsidijarna društva doživjeli su značajan odliv depozita zbog uticaja geopolitičke napetosti na njihov ugled. Posljedica takvog odliva depozita bilo je pogoršanje njihovog likvidnosnog položaja. Nema dostupnih mjera za koje bi bilo realno očekivati da bi se njima taj položaj mogao popraviti na nivou grupe i u svakom supsidijarnom društvu unutar bankovne unije.

U skladu sa svojim ovlastima, Jedinstveni sanacijski odbor treba potvrditi ECB‑ovu ocjenu o propadanju ili vjerovatnoj propasti te donijeti odluku o eventualnim sljedećim koracima i provesti ih.

Sberbank Europe AG ima supsidijarna društva Bosni i Hercegovini, Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. ECB je tokom cijelog procesa usklađivao aktivnosti s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama”, navodi se u saopćenju ECB-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here