Omladinska banka Mostar raspisala poziv za mikrobiznise i projekte mladih

Ukupan fond javnog poziva za mikrobiznise iznosi 20.000 KM, a za mikrobiznis može aplicirati svaka mlada osoba koja tek ima u planu otvaranje i registraciju biznisa, saopćeno je iz banke.

75

Prvi Javni poziv Omladinske banke Mostar za mikrobiznise i društveno-korisne projekte mladih u 2022. godini raspisan je i traje do 14. marta 2022. godine do 14 sati.

Ukupan fond javnog poziva za mikrobiznise iznosi 20.000 KM, a za mikrobiznis može aplicirati svaka mlada osoba koja tek ima u planu otvaranje i registraciju biznisa, saopćeno je iz banke.

“Upravo zbog toga Omladinska banka Mostar podržava one koji još uvijek nisu registrirani, kako bi motivirala i potaknula što veći broj mladih na registraciju i otvaranje biznisa. Troškovi prijave i registracije se refundiraju”, pojasnili su.

Društveno-korisni projekti

Ukupni fond za društveno-korisne projekte mladih iznosi 12.000 KM, a na javni poziv mogu aplicirati neformalne grupe mladih koji žele u svojoj lokalnoj zajednici uraditi nešto društveno korisno i prihvatljivo.

“Ono što ovaj poziv čini posebnim i transparentnim jeste činjenica da nitko ne eliminira projekt, nego svi projekti koji zadovolje formalne uvjete idu na kampanju glasovanja, nakon čega prave vlastite promotivne kampanje projekata”, navodi se.

Istaknuto je kako svaki pojedinac koji se registrira na platformi lonac.pro može glasati za projekte, nakon čega projektni timovi s najvećim brojem glasova potpišu Ugovor o realizaciji s Fondacijom Mozaik i kreću u implementaciju projekta, te nemaju nikakvog direktnog doticaja s novcem jer sve uplate izravno vrši Fondacija Mozaik, što proces čini transparentnijim.

Omladinska banka Mostar formirana je polovicom 2021. godine na osnovu Memoranduma o saradnji potpisanog između Grada Mostara i Fondacije Mozaik, a Odbor Omladinske banke čini 10 aktivnih volontera, čiji je odabir izvršila Fondacija Mozaik.

Na osnovu tog Memoranduma u prethodnoj godini u Mostaru realizirano je osam društveno-korisnih projekata, dok je podržano pet mikrobiznisa za mlade, što je omogućilo najmanje pet novih radnih mjesta, stoji u saopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here