MasterIndex: U BiH kontinuirano raste broj korisnika online plaćanja, a njihovo povjerenje u online kupovinu ostaje stabilno

MasterIndex podaci pokazali su da čak 72 posto ispitanika koristi online plaćanja, što je porast od tri posto u odnosu na rezultate istraživanja objavljene u prvoj godini pandemije i 30 posto u poređenju sa godinom prije početka pandemije.

142

MasterIndex, tradicionalno istraživanje kompanije Mastercard o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica u Bosni i Hercegovini, potvrdilo je da su online plaćanja postala sastavni dio finansijske kulture građana naše zemlje i da takva vrsta plaćanja ima kontinuiran trend rasta. MasterIndex podaci pokazali su da čak 72 posto ispitanika koristi online plaćanja, što je porast od tri posto u odnosu na rezultate istraživanja objavljene u prvoj godini pandemije i 30 posto u poređenju sa godinom prije početka pandemije. Studija je još pokazala da su prvi izbor korisnika i dalje domaće online prodavnice (36 posto), te da je povjerenje u bezbjednost online kupovine ostalo isto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 49 posto, a da nepovjerenje pada.

 Od 72 posto ispitanika koji online plaćanja koriste redovno, 11 posto njih plaća online barem jednom sedmično, dok 36 posto koristi online plaćanja na mjesečnom nivou, a 52 posto njih jednom ili nekoliko puta godišnje.

 Da preferirani načini kupovine i plaćanja sve više prelaze u online okruženje, govori i podatak da više od četvrtine ispitanika (26 posto) mjesečne račune plaća putem interneta. Garderobu i obuću kupuje njih 42 posto, sportsku opremu 25 posto, potrepštine za kuću 24 posto  i namirnice (19 posto) ispitanika. Online prodavnice građani sve više posjećuju i za kupovinu elektronskih uređaja (24 posto), ali i za kupovinu kozmetike i tretmana za uljepšavanje (17 posto).

MasterIndex istraživanje u BiH pokazalo je da 49 posto korisnika online kupovine generalno koristi kartice, bilo da su u pitanju debitne, kreditne ili internet/prepaid kartice. Keš koristi 56 posto korisnika, dok 28 posto ispitanika koristi e-banking, odnosno m-banking aplikacije kao opciju za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu.

Kada je u pitanju online plaćanje sa sačuvanom karticom kod trgovca ili drugim riječima korištenje  credentials on file rješenja, plaćanje računa za komunalije prednjači vezano za korištenje ove opcije (28 posto), slijedi plaćanje na stranicama supermarketa (17 posto) i plaćanje usluga naručivanja i dostave hrane (15 posto).

„Navike korisnika su se evidentno promijenile, dobrim dijelom zbog pandemije, ali prije svega zbog naprednih tehnoloških rješenja u oblasti bezgotovinskog plaćanja i internet trgovine koja su građanima dala veću slobodu izbora i bolje korisničko iskustvo pri kupovini i plaćaju. Imajući u vidu podatak da su građani BiH dominantno opredijeljeni za online kupovinu kod domaćih trgovaca i da poverenje u online plaćanja raste iz godine u godinu, online poslovanje jeste razvojna prilika za trgovce svih veličina, a posebno male i srednje preduzetnike da povećaju obim svog poslovanja. U ovom prepoznajemo i potencijal za ukupan ekonomski rast domaćeg online tržišta, zbog čega ulaganje u edukaciju i stimulaciju trgovaca i korisnika treba biti zadatak svih nas tržišnih činilaca“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

 

 Kako je primjetan rast povjerenja u online plaćanja, važno je i ponoviti uobičajene savjete korisnicima da online plaćanjima uvijek pristupaju na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, to znači da nikome, nikad ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC2 kodove i da ne dijele ove podatke putem poruka, elektronske pošte ili društvenih mreža. Kao i da provjere da li web stranica trgovca ima simbol katanca i https:// oznaku koji garantuju sigurnu enkripciju podataka. Također, korisnicima se savjetuje da potraže Mastercard® SecureCode™ ili Mastercard Identity Check simbole na stranici trgovca, kao potvrdu garancije da se njihovi podaci razmjenjuju samo sa finansijskom institucijom koja prihvata plaćanje, a ne sa trgovcem. Sve češće u primjeni je i dodatni vid sigurnosti, Mastercard rješenje bazirano na EMV 3DS standardima, odnosno metodi tzv. biometrijske autentifikacije koji klijentima omogućava pouzdano prepoznavanje krajnjeg korisnika kartice pri potvrdi online plaćanja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here