I u prošloj godini zabilježen pad prihoda evropskih fudbalskih klubova

Druga fudbalska sezona pogođena pandemijom koronavirusa pokazuje daljnje poremećaje u finansijskim performansama evropskih klubova. Prema Forbesu, 20 najboljih klubova u protekloj godini zabilježilo 1,1 milijardu dolara manje prihoda u odnosu na period prije pandemije.

144

Novac u fudbalu je zapanjujući. Bilo da gledate plaće igrača, fudbalska tržišta ili novčane nagrade, finansije dominiraju modernom igrom. To je najpopularniji sport na planeti s navijačima u svakoj naciji, a sponzori traže da njihov brend bude povezan s najvećim takmičenjima i timovima. Fudbalski klubovi zarađuju novac prvenstveno prodajom na dan utakmica koja uključuje prodaju ulaznica, roba, prodaju hrane i pića. Osim toga, oni ostvaruju prihod od sponzorstava, prava na televizijsko emitiranje, odobrenja, transfera igrača, video igrica i pobjedničkih nagrada. Uzmimo primjer prava na emitiranje. Prihod Premier lige od domaćeg i međunarodnog emitiranje u posljednje dvije godine iznosi oko 1,9 milijardi dolara po sezoni. Održavanje ranga najuspješnijih klubova uveliko ovisi o finansijskoj stabilnosti, predanosti igrača i talentu, te efikasnom trenerskom poslu. Nije iznenađujuće da se uspjesi ovih fudbalskih timova održavaju godinama. Međutim, druga fudbalska sezona pogođena pandemijom koronavirusa pokazuje daljnje poremećaje u finansijskim performansama prvaka osam istaknutih evropskih liga, navodi se u šestom izdanju KPMG Football Benchmarkovog Izvještaja evropskih šampiona. S obzirom na to da su ukupni prihodi većine klubova još uvijek ispod nivoa prije pandemije u industriji koju karakterizira pretežno kruta struktura troškova, većina šampiona je zabilježila ogromne gubitke za finansijsku godinu koja je završena u maju/junu 2021. Iako su postojali značajni izuzeci, najčešći primijećeni trend je bio da operativni prihodi – teško pogođeni gotovo potpunim gubitkom prihoda od utakmice, ali ublaženi stabilnim ili rastućim prihodima od emitiranja i komercijale, barem u poređenju s prethodnom fudbalskom sezonom – ne mogu nadoknaditi općenito visoke troškove osoblja i smanjenje prihod od trgovanja igrača. Prema Forbesu 20 najboljih klubova ostvarilo je ukupno 9,9 milijardi dolara tokom sezone 2020/21., što je oko 1,1 milijardu dolara manje u odnosu na period prije pandemije. S obzirom da se engleski fudbal najviše mučio tokom covid perioda, Manchester United je prvi put ispao iz prva tri mjesta na Forbesovoj listi najbogatijih fudbalskih klubova. Međutim, čak i uz ogroman pad prihoda u Premier ligi i dalje se devet klubova iz Engleske nalazi na listi 20 najbogatijih klubova na svijetu.

Barcelona najbogatiji klub

Španski klub Barcelona je najbogatiji fudbalski klub na svijetu. Njegova neto vrijednost procijenjena je na 4,76 milijardi dolara, uz prihod od 792 miliona dolara u 2021. godini. FC Barcelona ima sponzorske ugovore sa Nikeom, njihovim dobavljačem opreme, a Qatar Airways sponzorira njihove majice. Pored toga, prava na emitiranje također generiraju značajan iznos. Na drugom mjestu je Barcelonin najveći rival, Real Madrid s neto vrijednošću od 4,75 milijardi dolara. Prema Forbesu, oba su imala približno isti prihod u prošloj godini od oko 792 miliona dolara. Klub je završio sezonu 2020/2021 sa pozitivnim rezultatom od 988 miliona dolara. Međutim, ipak je izgubio oko 339 miliona dolara prihoda u odnosu na prethodni period, uglavnom zbog pandemije koronavirusa.

Njemački Bayern Munich treći je najbogatiji fudbalski klub na svijetu i najbogatiji njemački fudbalski klub. Prema Forbesovoj rang listi, neto vrijednost ovog kluba procijenjena je na oko 4,22 milijarde dolara sa prihodom od 703 miliona dolara u 2021.godini. Kao i drugi klubovi tokom sezone 2020/2021, Bayern Munich je pretrpio gubitak prihoda zbog pandemije COVID-19. Kao rezultat toga, sve utakmice na Allianz Areni morale su se igrati bez gledalaca, a gubitak prometa u tom periodu iznosio je 728 miliona dolara. Vodeći partneri i sponzori Bayern Municha su Telekom, Adidas, Audi i Allianz. Osim toga, klub ima i druge platinaste, zlatne i zvanične partnere koji mu donose ogroman prihod.

Iako je do sada bio u top tri najbogatija kluba, ove godine, engleski Manchester United s neto vrijednošću od 4,2 milijarde dolara, pao je na četvrto mjesto. Crveni đavoli su ostvarili oko 315 miliona dolara komercijalnog prihoda prodajom svoje robe i sponzorskim ugovorima koje su potpisali. Također, zaradili su 345,21 milion dolara od prava na emitiranje u istom periodu. Međutim, Manchester United je izgubio 9,62 miliona dolara zbog niske posjećenosti stadiona uslijed ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Na osnovu Forbesove rang liste, peti najbogatiji fudbalski tim na svijetu je Liverpool, s ukupnom neto vrijednošću od 4,1 milijardu dolara. Također je drugi najbogatiji fudbalski klub u Engleskoj. U 2021. godini, elitni fudbalski tim je zaradio oko 619 miliona dolara, što ga čini drugim najvećim zarađivačem u toj godini. Od svog osnivanja, Liverpool je postigao velike uspjeha na terenu. Tim je imao najduži niz bez poraza kod kuće u historiji kluba. Baza navijača Liverpoola se povećala nakon legendarnog nastupa egipatskog napadača Mohameda Salaha. Međutim, i ovaj tim očekuje veliki gubitak. Očekuje se da će otkazivanje  ugovora vrijednog 34 miliona dolara sa Nikeom imati ogroman uticaj na zaradu kluba.

Na šestom mjestu je klub šeika Mansura, Manchester City  koji ima neto vrijednost od četiri milijarde dolara i ostvario je zaradu od oko 609 miliona dolara u prošloj godini. Manchester City  je bio jedini šampion koji je mogao zabilježiti ne samo godišnji rast ukupnih operativnih prihoda, već i nadmašiti svoj ukupni prihod u prošloj sezoni prije pandemije 2018/19. Vrijednost engleskog nogometnog giganta eksponencijalno je rasla tokom godina, te se skoro udvostručila u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila  2,6 milijardi dolara. Klub je poznat po velikoj potrošnji kada su igrači u pitanju. Na početku sezone 2020/2021, Manchester City je imao najskuplju ekipu koja je koštala 1,2 milijarde dolara transfera.

Chelsea je sedmi najbogatiji klub na svijetu u 2022. i treći najbogatiji fudbalski klub u Engleskoj. Forbes  je procijenio vrijednost Chelsea na 3,2 milijarde dolara, uz prihod od 520 miliona dolara u prethodnoj godini. Chelsea, kao i mnogi drugi EPL timovi, ima ogromno bogatstvo. Unatoč brojnim borbama u sezoni 2020/2021, fudbalski klub je povećao prihod. Prihodi se pripisuju uspjehu kluba u Ligi prvaka i iznosi se prenose s produžetka sezone 2019/2020.

Ozbiljni gubici

Na osmom mjestu je Arsenal je sa neto vrijednošću od 2,8 milijardi dolara i ostvarenim prihodima od 430 miliona dolara u 2021.godini. Također, je četvrti najbogatiji fudbalski klub u Engleskoj. Kao jedan od najbogatijih klubova na svijetu, Arsenal  je ostvario ogromnu zaradu tokom godina od sponzorskih ugovora, prava na emitiranje, prodaje robe i još mnogo toga. Ali, nažalost, posljednji finansijski rezultati kluba pokazuju gubitak od 64,8 miliona dolara. Ovo pokazuje da čak i najbogatiji fudbalski klubovi na globalnom nivou prolaze kroz finansijske probleme.

Osim što je deveti najbogatiji fudbalski klub na svijetu, Paris Saint-Germaine je prvoligaš Ligue 1. PSG je imao oko devet transfera igrača visokog profila u prethodnoj godini, povećavajući njihov potencijal. Sa neto vrijednošću od 2,5 milijardi dolara, PSG je ujedno i najbogatiji fudbalski klub u Francuskoj. Klub zarađuje od sponzora kao što su Fly Emirates i Nike, koji isporučuju njihove dresove.

Deseti najbogatiji fudbalski klub trenutno je Tottenham Hotspurs. Ima neto vrijednost od 2,3 milijarde dolara i prihod od 494 miliona dolara. Tottenham Hotspur je prošle sezone zabilježio pad prihoda od 54,19 miliona dolara. Njihov ukupni prihod u periodu 2021. iznosio je 490,3 miliona dolara. Spursi su zaradili 249,83 miliona dolara kroz svoja prava na emitiranje. Prodaja ulaznica je također donijela klubu pristojan iznos. Totenhem je imao dobre rezultate u EPL i UEFA Ligi šampiona. To je značajan pokazatelj da bi klub mogao ostvarivati ​​više prihoda u budućnosti.

Većina šampiona pretrpjela je ozbiljne gubitke u krajnjoj liniji, jer gubitak prihoda od utakmica i niži prihod od trgovanja igrača – samo djelimično ublažen odloženim prihodima od emitiranje – nisu bili praćeni sličnim smanjenjem operativnih troškova.

“Poremećaj koji je pandemija COVID-19 izazvala u fudbalu jasno je demonstriran ogromnim gubicima – ukupnim neto gubitkom od skoro pola milijarde eura – koje je registriralo osam prvaka najistaknutijih evropskih liga uzetih u obzir u našoj analizi. Dok bi ponovno otvaranje stadiona i neki veliki komercijalni ugovori koji su nedavno potpisani mogli pružiti određeni optimizam za tekuću i buduću sezonu, pandemija je samo povećala pitanja finansijske održivosti i krhkosti nogometnog ekosistema u cjelini. Ta nevolja je dovela i do prošlogodišnje inicijative Evropske Super lige – iako je plan ubrzo prekinut, zabrinutosti koje je izložio su još uvijek na stolu, uključujući prijeko potrebne reforme u vezi sa kalendarima takmičenja, mjerama kontrole troškova“, primijetio je Andrea Sartori, globalni direktor za sport KPMG-a.

 COVID-19  uticao i na tržišnu vrijednost igrača

Pregled neto transferne potrošnje  klubova u protekle četiri sezone pokazuje da se klubovi u manjim ligama ponašaju kao „neto prodavci“ – oni ili njeguju ili kupuju mlade igrače po pristupačnim cijenama prije nego što ih prodaju uz premium naknadu „neto kupcima“, koji sjede na drugom kraju jednačine. Manchester City je pokazao najveću ukupnu neto transfernu potrošnju od 294 miliona eura. Tržišne vrijednosti igrača i vrijednosti klupskog sastava također su pod snažnim uticajem COVID-19. Zaista, četiri šampiona su zabilježila pad vrijednosti svog tima u protekle dvije godine: pad od 12 posto  Internazionalea prvenstveno je bio rezultat odlaska važnih igrača tokom posljednjeg ljetnog perioda. S druge strane, Beşiktaş JK, LOSC Lille, Sporting CP i Bayern Munchen su uspjeli povećati svoju tržišnu vrijednost tima od januara 2020. godine. Trenutno, Manchester City ima najveću tržišnu vrijednost tima, od 1,2 milijarde eura, a također je jedan od tri kluba koja su prešla prag od jedne milijarde eura, zajedno sa Chelsea i Manchester United.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here