Njemački industrijalci: 2022. će biti teža nego što se očekivalo

Većina kompanija manje je optimistična u poslovnim izgledima u ovoj godini – tek njih manje od četvrtine sada očekuje bolje poslovanje u sljedećih 12 mjeseci

75

Visoke cijene energije i sirovina i uska grla u opskrbi kočit će rast njemačke ekonomije u ovoj godini, upozorilo je Udruženje njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).
DIHK je u takvim uvjetima snizio prognozu rasta najveće evropske ekonomije u ovoj godini za 0,6 postotnih bodova i sada prognozira da će godine porasti za tri posto, prenosi Hina.

“To znači da naš bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno neće dosegnuti pretkriznu razinu prije sredine godine”, izjavio je izvršni direktor DIHK-a Martin Wansleben.

Među značajnijim negativnim faktorima istaknuo je i manjak kvalificiranih radnika.

Zabrinutost kompanija
Pored toga, vladine mjere za usporavanje klimatskih promjena znače i veće troškove za kompanije, pa mnoge strahuju da će se njihova pozicija na svjetskim tržištima pogoršati, upozorio je Wansleben.

Većina kompanija manje je optimistična u poslovnim izgledima u ovoj godini – tek njih manje od četvrtine sada očekuje bolje poslovanje u sljedećih 12 mjeseci, pokazuje istraživanje provedeno početkom godine među gotovo 28.000 kompanija.

Njemačka vlada za ovu godinu predviđa rast ekonomije od 3,6 posto, podsjeća agencija dpa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here