Britanska ekonomija premašila pretpandemijski nivo

Međutim, u decembru je ekonomsku aktivnost vjerovatno pogodilo brzo širenje nove varijante koronavirusa omikrona širom Evrope, a slabiji zamah može se očekivati i u januaru budući da su se mnoge kompanije požalile na izostanke zaposlenika a građani su i dalje suzdržani u izlascima.

63

Britanska ekonomija porasla je u novembru prošle godine za 0,9 posto i konačno premašila nivo na kojoj je bila netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u statistički ured ONS.
Peta najveća svjetska ekonomija u novembru je tako bilo 0,7 posto veća nego u februaru 2020. godine, navodi se u saopćenju ONS-a koje prenosi agencijna Hina.

Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku su u novembru očekivali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

U decembru je ekonomsku aktivnost vjerovatno pogodilo brzo širenje nove varijante koronavirusa omikrona širom Evrope, a slabiji zamah može se očekivati i u januaru budući da su se mnoge kompanije požalile na izostanke zaposlenika a građani su i dalje suzdržani u izlascima.

Zdravstveni dužnosnici mišljenja su ipak da je val zaraze omikronom u Britaniji sada na vrhuncu, a ekonomisti procjenjuju da će udar na ekonomiju vjerovatno biti kratkog vijeka, što će omogućiti britanskoj centralnoj banci da nastavi podizati kamatne stope.

U ONS-u procjenjuju, ako izostanu revizije podataka, da je tromjesečni BDP u razdoblju od oktobra do decembra prošle godine dosegnuo ili premašio pretpandemijski nivo, pod uvjetom da ekonomska aktivnost u decembru nije smanjena više od 0,2 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here