Georgieva: Podizanje ključnih kamatnih stopa moglo bi produbiti opasne razlike

Inflacija nije "univerzalna" pojava, ali je problem u velikom broju zemalja, posebno u SAD-u, istaknula je Georgieva.

2

Centralne banke mogle bi podizanjem kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija produbiti “opasne razlike” između razvijenih i ekonomija u razvoju, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.
Inflacija nije “univerzalna” pojava, ali je problem u velikom broju zemalja, posebno u SAD-u, istaknula je Georgieva.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s decembrom potrošačke cijene porasle su u najvećoj svjetskoj ekonomoji sedam posto, najsnažnije u gotovo četiridecenije. Istu stopu rasta bilježile su i u decembru u odnosu na isti mjesec 2020. godine.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju trebala bi oslabiti, napomenula je Georgieva.

Američka centralna banka i monetarne institucije nekih drugih zemalja signalizirale su da bi mogle podići ključne kamatne stope u ovoj godini, a “efekt prelijevanja (posljedica) na tržišta u nastajanju mogao bi dodati ulje na vatru kada su u pitanju razlike”, rekla je Georgieva.

Podizanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama podiže cijenu zaduživanja i smanjuje interes ulagača za tržišta u nastajanju, podsjeća Reuters.

Georgieva je u decembru rekla da će MFF vjerovatno zbog usporavanja rasta u SAD-u i Kini i zbog omikrona sniziti procjene globalnog ekonomskog rasta prema kojima su aktivnosti u 2021. porasle 5,9 posto, a u ovoj godini trebale bi biti uvećane 4,9 posto.

Zajmodavac je odgodio objavu  do 25. januara 2022. godine.

„Da, oporavak će se vjerovatno nastaviti, ali će naići na snažnije prepreke”, rekla je šefica MMF-a, ukazavši na inflaciju i rast duga.

Možemo ponovo očkivati i društvene nemire, nalik onima iz 2019., što bi moglo predstavljati dodatne izazove za vlade, dodala je.

MMF poziva zemlje da nastave s jačanjem mehanizama odbrane od aktualne i budućih pandemije, naglasila je Georgieva.

Izuzetno je važno, po njezinim riječima, da se osigura raznovrsnija proizvodnja vakcina i da se smanji ovisnost Afrike i drugih regija o uvozu.

Georgieva ove godine očekuje povećanje potražnje za finansiranjem MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a trebao bi  raspravljati o novom zajmodavnom instrumentu čije je uvođenje u oktobru poduprla skupina 20 vodećih razvijenih i ekonomija u nastajanju G20.

Više detalja očekuje se nakon redovnih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here