Turska lira ojačala, Svjetska banka smanjila prognozu rasta zemlje

Procjenjuje se da je ova velika tržišna ekonomija u usponu porasla za snažnih 9,5 procenata u 2021. godini, uprkos tržišnim nestabilnostima posljednjih mjeseci

66

Turska lira je nastavila uzlazni trend, dijametralno suprotan prošlomjesečnom nekontroliranom padu, mada je Svjetska banka smanjila prognoze ekonomskog rasta zemlje.
Lira je ojačala na 13,73 lira za dolar na ranom trgovanju na Istanbulskoj berzi i stabilizovala se na nivou 13,79, izvještava Reuters.

Zahvaljujući dijelom inventivnim mjerama tržišnih regulatora, koje su pomogle da se smiri valutna kriza koja je eksplodirala krajem prošle godine, turska valuta se držala u rasponu od 13,7-13,94 lira za dolar tokom protekle sedmice.

Tokom 2021. godine, izgubila je 44 posto vrijednosti prema dolaru, a prošle sedmice je oslabila za pet posto.

Procjenjuje se da je ova velika tržišna ekonomija u usponu porasla za snažnih 9,5 procenata u 2021. godini, uprkos tržišnim nestabilnostima posljednjih mjeseci, prema najnovijem izvještaju Svjetske banke o globalnim ekonomskim izgledima.

Međutim, Svjetska banka predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Turske naglo usporiti na dva posto ove godine i na tri procenta u 2023. U izvještaju iz prošlog juna, ova međunarodna finansijska institucija je predviđala rast Turske od pet posto u 2021, i od 4,5 procenata u 2022. i 2023. godini.

Turska ekonomija, vrijedna 720 milijardi dolara, zabilježila je rast od 0,9 posto u 2019. i od 1,8 posto u 2020. godini, uslijed recesije izazvane s jedne strane valutnom krizom i, s druge strane, pandemijom virusa korona.

Nakon pada lire krajem decembra na rekordno nizak nivo od 18,4 lira za dolar, predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je najavio program čiji je cilj motiviranje štediše da ne konvertuju depozite u domaćoj valuti u devize, tako što će deponentima biti nadoknađen bilo kakav gubitak uzrokovan slabljenjem lire.

Turska je  ovaj program proširila i na korporativne depozitne račune, što je prema saopćenju Ministarstva finansija rezultirano privlačenjem oko 108 milijardi lira (7,8 milijardi dolara) na depozitne račune kompanija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here