Goldman Sachs predviđa da će FED ove godine podići kamatne stope četiri puta

Prema zapisniku sa decembarskog sastanka, zvaničnici FED signalizirali su da planiraju reagirati brže kada je u pitanju zatezanje monetarne politike u pokušaju da umanje pritiske na ekonomiju SAD zbog visoke inflacije i gotovo u potpunosti popunjenog tržišta rada.

67

Federalne rezerve (FED), centralna banka Sjedinjenih Američkih Država, će u toku ove godine najvjerovatnije podići kamatne stope četiri puta, a započet će i proces smanjivanja aktive u svom bilansu stanja u julu, navode eksperti iz kompanije Goldman Sachs.

Ubrzani napredak na tržištu rada SAD i signali koje je dao Federalni odbor za otvoreno tržište 14. i 15. decembra ukazuju na ubrzanu normalizaciju, navodi u svojim bilješkama Jan Hatzius iz kompanije Goldman Sachs.

Prema zapisniku sa decembarskog sastanka, zvaničnici FED signalizirali su da planiraju reagirati brže kada je u pitanju zatezanje monetarne politike u pokušaju da umanje pritiske na ekonomiju SAD zbog visoke inflacije i gotovo u potpunosti popunjenog tržišta rada. Ovi uslovi, zajedno sa bilansom stanja koji neće obuhvatati otkup državnih obveznica u mjeri u kojoj je to do sada činio, mogli bi biti garancija potencijalno bržeg tempa normalizacije referentne kamatne stope, prenosi Bloomberg.

Zvaničnici su također vidjeli da je tajming za smanjenje 8,8 biliona dolara bilansnog stanja vjerovatno “bliži onome vezanom za podizanje kamatne stope u odnosu na ranije situacije”, navodi se u zapisniku, prenosi Biznis.rs.

Stopa nezaposlenosti u SAD pala je ispod četiri posto, a plaće su prošlog mjeseca porasle, što je dokaz popunjenosti tržišta rada.

Prognoze kompanije Goldman Sachs za trajno finansiranje ostaju nepromijenjene, između 2,5 i 2,75 posto.

“Čak i sa četiri povećanja, kamatna stopa za finansiranje bit će skromno iznad tržišnih cijena za 2022. godinu. Ipak, jaz će značajno rasti u narednim godinama“, naveo je Hatzius.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here