Da li bi se u 2022. trebalo kladiti na zlato?

Zlato bi ove godine moglo testirati nove maksimume od 2.100 dolara po unci, tvrdi dio analitičara.

67

Cijene zlata u proteklih godinu dana su bile pod pritiskom, pa je za dobar dio analitičara, ali i investitora, bitcoin od početka koronakrize preuzeo ulogu zaštitnika vrijednosti. Zlato je zato postalo manje atraktivnija investiciona klasa.

Međutim, čini se da bi ove godine moglo doći do promjene tog trenda.

Zlato bi ove godine moglo testirati nove maksimume od 2.100 dolara po unci, tvrdi dio analitičara. Slabost američkog dolara i inflacija neki su faktori koji će vjerovatno da povećaju cijene plemenitih metala, rekao je David Lennox, analitičar robnih tržišta u kompaniji Fat Prophets za CNBC, prenio je tportal.

“Mislim da ćemo tokom 2022. vidjeti kako se cijene zlata testiraju na rekordnim nivoima”, rekao je on.

Cijene zlata zaključile su se na rekordnih 2.063 dolara u augustu 2020., dok se ovih dana trgovalo po cijeni od oko 1.814 dolara po unci.

Lennox kaže da izgleda kao da sve upućuje na to da bi dolar mogao slabiti, iako se to još nije dogodilo. Ako dolar oslabi, to bi bio vjetar u leđa za zlato, dodao je.

U međuvremenu, inflacija u SAD-u je porasla na blizu šest posto. Zlato se smatra zaštitom od inflacije i raste kako dolar opada, ali njegova evidencija u prošlosti je bila mršava.

“Vjerujemo da će visoki zamah inflacije i niži američki dolar podstaknuti cijenu zlata tokom 2022.”, dodao je.

Geopolitičke napetosti između velikih vojnih sila također bi mogle povećati cijene zlata ranije nego što se očekivalo, rekao je Lennox.

Konkretno, jača ruska vojna prisutnost duž granice s Ukrajinom, a to je „tačka fokusa na kojoj bi se brzo mogla pretvoriti u nešto katastrofalno“, rekao je.

„Ako se to dogodi, tada bismo vidjeli kako cijena zlata reaguje prilično značajno i ciljana cijena od 2.100 dolara po unci vjerovatno bi bila dosegnuta i prije nego što očekujemo“, zaključio je.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here