BiH predstavljena na EXPO 2020. u Dubaiu

Otvoren je paviljon BiH, a također je organiziran i Country Business Briefing BiH, na kojem su predstavnici naše privrede biznismenima iz Emirata, govorili o mogućnostima naše zemlje kada su u pitanju ulaganja.

83

Prva svjetska izložba održana je 1851. godine u Londonu i poznata je i kao Velika izložba, a  za njene potrebe podignuta je  specijalna građevina, nazvana Crystal Palace (Kristalna palača), projektirana od strane Josepha Paxtona i inžinjera Charlesa Foxa. Za ono doba to je bilo pravo čudo od građevine već svojim dimenzijama (563 metara duga i 138 metara široka), a i materijalima od kojih je sagrađena. Radilo se, naime, o željezu i staklu. To je bila prva u nizu priredbi koje su kasnije nazvane Svjetska izložba, još kasnije preimenovane u EXPO – međunarodna izložba najviših kulturnih i industrijskih dostignuća zemalja učesnica. Izložba je to rastuće moći novostvorene grane ljudske djelatnosti industrije, a već slijedeća održana u Parizu 1855. godine donijela je svijetu Eiffelov toranj, koji i vijekovima kasnije budi divljenje koje svako napredno znanje i zaslužuje.

Prilika za investiranje u BiH

Ove 2021. godine EXPO je stigao u Dubai, grad napravljen isključivo pameću i znanjem čovjeka, pa se nekako posjetiocu koji poznaje historiju EXPO-a, a nešto malo zna i šta je bilo prije nego je na tom pustinjskom pijesku nikao Dubai, čini prirodnim ta veza grada i izložbe koja odlično funkcionira i u samoj organizaciji ovog velikog događaja.Tu ste u svakom trenutku korisnici svih mogućih dostupnih tehnologija, koje vam omogućavaju uživanje u svim drugim pametnim stvarima koje nude zemlje učesnice, a skoro da nema zemlje koja se nije pojavila na ovom događaju koji će trajati do 31. marta 2022. Učestvuju 192 države, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Iako okolnosti ( politička podmetanja koja su dolazila iz manjeg bh. entiteta i koja su zakočila državni nivo organiziranja našeg predstavljanja na EXPO – u, nakon čega je organizaciju na sebe preuzelo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo), kao i izgubljeno vrijeme nisu išli na ruku organizaciji. Uspjelo se i otvoren je paviljon BiH, a također je organiziran i Country Business Briefing BiH, na kojem su predstavnici naše privrede biznismenima iz Emirata, govorili o mogućnostima naše zemlje kada su u pitanju ulaganja. Tokom ovog Briefinga predstavljeno je osam industrija  – IT sektor, turizam, poljoprivreda, prehrambena, prerađivačka, metalna, drvna i farmaceutska industrija naše zemlje.

„Razgovoru o poslovnim potencijalima i prilikama za investicije u našoj domovini prisustvovao je i Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Njegova posjeta bila je iznenađenje i za nas, jer je on na EXPO došao isključivo kako bi posjetio naš paviljon i prisustvovao ovom sastanku. Al Maktoum je bio vrlo blagonaklon prema nama i našim privrednicima, obećao je da ćemo vrlo blisko sarađivati na ostvarivanju poslovnog umrežavanja i povezivanja, kao i investiranju u Bosnu i Hercegovinu, što je nama veoma značajno. Mislim da u narednom periodu trebamo iskoristiti sve kontakte koje smo danas i prethodnih dana ostvarili, kao i one koje ćemo ostvariti u naredna tri mjeseca. Cilj nam je da predstavimo prednosti naše zemlje koje ona ima u odnosu na druge zemlje, kao što su prirodna bogatstva pogodna za razvoj turizma, drvne industrije, farmacije i drugih brzorastućih industrija u BiH, ali i da podijelimo znanja i iskustva sa što više investitora kako bismo učinili sve za bolju budućnost naše zemlje”, kazao je Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo nakon održane sesije.

Podrška privrednicima

Privrednike iz Emirata i potencijalne ulagače koji su prisustvovali Briefing-u interesirali su, dakako, pravni aspekti ulaganja u našu zemlju. Zanimljivo je i to da su se skoro svi inozemni učesinici sesije zanimali za dosege zelene energije u procesima proizvodnje te bi ta pitanja mogla pomoći našim kompanijama u njihovim budućim planovima, iako već, kako je naglašeno tokom sesije, imamo firme koje prelaze na zelenu energiju.

Nakon ovog zvaničnog dijela predstavljanja Bosne i Hercegovine na EXPO 2020. u naredna tri mjeseca će boraviti privrednici iz svih grana naše privrede,  koji su po Pozivu za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai koji je provelo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, ostvarili to pravo. Dakako, zahvaljujući organizacionom timu svi oni privrednici koji dođu iz naše države i mimo ovog poziva, imat će osiguranu podršku za sve što ih bude zanimalo u smislu predstavljanja potencijalnim investitorima.

Nacionalni Dan BiH

Zvanično predstavljanje naše zemlje na ovoj svjetskoj izložbi održano je 18. decembra, kada je i obilježen nacionalni dan Bosne i Hercegovine na EXPO 2020. čemu je pristvovao značajan broj zvanica iz BiH, ali i gosti iz Emirata.

Dakako, broj gostiju diktirale su epidemiološke mjere tako da je i broj osoba koje su učestvovale u protokolarnom dijelu programa bio ograničen.

 Transformacija svakodnevnice

“Ideja da se na jednom mjestu okupe predstavnici iz svih dijelova svijeta, koji svojim radom i inspirativnim pristupom trasformiraju našu svakodnevnicu, pokazala je i da je doprinos bh. predstavnika neminovan u ovom procesu i da aktiviranjem našeg potencijala možemo oblikovati budućnost svjetske biznis scene. Posebno sam ponosan što smo imali priliku predstaviti Kliku i bh. IT industriju te rame uz rame sa drugim predstavnicima iz 192 zemlje pokazati naš puni potencijal, transformativnu ulogu i uticaj koji možemo napraviti na svjetskom tržištu”, kazao je Edin Deljkić, CEO IT kompanije Klika, koja ima hubove u Sarajevu, Banjoj Luci i SAD-u, a koji je na EXPO 2020. boravio u ulozi predsjednika Upravnog odbora Bit Alijanse.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here